IAGHS och den nya ordenslistan

Idag publicerade en organisation som kallar sig International Academy for Genealogical and Heraldic Studies (IAGHS) en lista över riddarordnar som av historiska och diplomatiska skäl kan betraktas som äkta. På IAGHS:s hemsida står det dock inte vilka som utgör akademin, vad de har för meriter eller på vilka grunder de fattar sina beslut. Bara namnet på ordföranden och den kunglige beskyddaren, ex-kung Kigeli V av Rwanda.

Kigeli V hann regera i knappt två år innan han avsattes 1961. Han bor idag i USA, men gör fortfarande anspråk på att vara Rwandas rättmätige kung. Det ger honom en viss ställning. Inom diplomatin är det nämligen praxis att inte ifrågasätta sådana anspråk från en tronpretendent eller exilregering. I teorin kan de ju återvända till makten en dag. Kigeli kan alltså hävda att han som exilkung har samma befogenheter som han hade 1961, t. ex. att utdela ordnar.

Idag förlänar Kigeli fyra ordnar som påstås ha grundats av honom själv och hans bror Mutara III medan de regerade. Uppgifterna har ifrågasatts av Pier Felice degli Uberti som är ordförande för den Internationella kommissionen för riddarordnar (ICOC), ett mer betrott organ när det kommer till att bedöma riddarordnar. Han menar att det saknas bevis för att ordnarna skulle ha existerat före 1998 då Kigeli ”bekräftade att de fanns” och anser att de inte bör förlänas.

IAGHS:s lista (”Golden Register”) överensstämmer i huvudsak med ICOC:s lista men innehåller Kigelis rwandiska ordnar samt ett par etiopiska ordnar. Slutligen kan tilläggas att IAGHS, utöver sin lista, erbjuder tjänster som att rita porträtt i träkol och att deras postadress är en revisionsbyrå i Storbritannien.

Vanligtvis brukar jag inte ta i diskussionen om ”äkta riddarordnar” med tång, men när uppgiften om IAGHS och deras lista dök upp kände jag mig nödgad att skriva några kritiska kommentarer. Självklart finns det en nytta och glädje i utmärkelser oavsett om det är officiella eller rent privata, och frågan om äkthet berör relativt få.

UPPDATERING:

Kigeli V drog tillbaka sitt beskyddarskap över IAGHS den 6 oktober 2016. Han avled bara tio dagar senare.

2 kommentarer

Under Övrigt

2 svar till “IAGHS och den nya ordenslistan

  1. Snavade på inlägget i samband med att jag sökte information om IAGHS och ordensskojaren Andrew Stourton/Andres Linholm… När det gäller Kigelis ordnar, så tror jag att Lejonorden är belagd: ska varit instiftad 1946, registrerad i katolska kyrkan 1947 (eftersom Kigeli var starkt troende katolik) och tillverkaren Arthus-Bertrand har skissar på orden från 1955 enligt http://king-kigeli.org/royal-order-of-the-lion-of-rwanda

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s