IAGHS och den nya ordenslistan

Idag kom det ut en ny lista över riddarordnar. Det är organisationen International Academy for Genealogical and Heraldic Studies (IAGHS) som nyligen tagit på sig uppgiften att lyfta fram riddarordnar som av historiska och diplomatiska skäl kan betraktas som äkta. På IAGHS:s hemsida står det dock inte vilka som utgör akademin, vad de har för meriter, eller på vilka grunder de fattar sina beslut. Bara namnet på ordföranden och den kunglige beskyddaren – Ex-kung Kigeli V av Rwanda.

Kigeli V hann regera i knappt två år innan han avsattes 1961. Han bor idag i USA, men hävdar att han fortfarande är Rwandas rättmätige härskare. Att göra det ger honom en viss ställning. Inom diplomatin är det nämligen praxis att inte ifrågasätta sådana anspråk från en tronpretendent eller exilregering. I teorin kan de ju återvända till makten en dag. Kigeli kan alltså obehindrat hävda att han som exilkung har samma befogenheter som han hade 1961, t. ex. att utdela ordnar.

Idag förlänar Kigeli fyra ordnar mot betalning. Han påstår att de grundats av honom själv och hans bror Mutara III medan de regerade. ICOC, ett mer betrott organ när det kommer till att bedöma riddarordnar, har ifrågasatt de uppgifterna. Det finns helt enkelt inga bevis för att ordnarna skulle ha existerat före 1998 då Kigeli ”bekräftade att de fanns” och började förläna dem. Följaktligen finns de inte med på ICOC:s lista som, trots många problem, har högst anseende i de här frågorna.

Sannolikt är det därför IAGHS trätt fram med en alternativ lista (”Golden Register”) som huvudsak överensstämmer med ICOC:s men där Kigelis rwandiska ordnar finns med, och dessutom ett par snarlika etiopiska ordnar som Kigeli tilldelats. Slutligen kan tilläggas att IAGHS, utöver sin lista, erbjuder tjänster som att rita porträtt i träkol och att deras postadress är en revisionsbyrå i Storbritannien.

Vanligtvis brukar jag inte ta i diskussionen om ”äkta riddarordnar” med tång, men när uppgiften om IAGHS och deras opartiska lista dök upp kände jag mig nödgad att skriva några kritiska kommentarer. Självklart finns det en nytta och glädje i utmärkelser oavsett om det är officiella eller rent privata, och frågan om ”äkthet” berör relativt få. Ändå reagerar starkt på sådan ohederlighet inom den faleristiska världen.

UPPDATERING:

Kigeli V drog tillbaka sitt beskyddarskap över IAGHS den 6 oktober 2016. Han avled bara tio dagar senare.

2 kommentarer

Filed under Övrigt

2 responses to “IAGHS och den nya ordenslistan

  1. Snavade på inlägget i samband med att jag sökte information om IAGHS och ordensskojaren Andrew Stourton/Andres Linholm… När det gäller Kigelis ordnar, så tror jag att Lejonorden är belagd: ska varit instiftad 1946, registrerad i katolska kyrkan 1947 (eftersom Kigeli var starkt troende katolik) och tillverkaren Arthus-Bertrand har skissar på orden från 1955 enligt http://king-kigeli.org/royal-order-of-the-lion-of-rwanda

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s