Värnpliktsmedaljen återuppstår

Försvarsmaktens värnpliktsmedalj (FMvplSM) instiftades den 16 augusti 2002 som belöning för genomförd värnplikt, och lades vilande den 30 juni 2010 efter att värnplikten avskaffats. I och med att Försvarsmakten vid årsskiftet infört en längre och mer sammanhållen grundutbildning på 9-12 månader har överbefälhavaren beslutat att medaljen ska återuppstå som Försvarsmaktens grundutbildningsmedalj (FMGUSM).

Värnpliktsmedaljen

Försvarsmaktens värnpliktsmedalj.

Den första kullen som nu muckar från GU NY kommer att bli de första att tilldelas den nya medaljen. De som genomförde frivillig grundutbildning fram till 2011 får skaffa medaljen på egen bekostnad. Därefter genomförd GMU berättigar inte till den. Tidigare utdelade eller införskaffade värnpliktsmedaljer räknas nu retroaktivt som FMGUSM, vilket bildar en fin kontinuitet.  Till det yttre sker inga förändringar. Medaljen är även fortsättningsvis av 8:e storleken i silver prydd med Försvarsmaktens heraldiska vapen.

Att värnplikt och grundutbildning belönas med samma medalj, trots att de skiljer sig i fråga om plikt och frivillighet motiveras på detta sätt i beslutet:

Försvarsmakten införde FMvplSM som ett synligt bevis för delaktighet i det samhällskontrakt som upprättats mellan stat och medborgare för rikets försvar. Oavsett om militär grundutbildning sker med pliktuttagning eller på frivillig väg så är det Försvarsmaktens uppfattning att utbildningen och den därpå följande plikten att tjänstgöra upp till 47 års ålder, i sig är tillräcklig för att staten tydligt ska visa erkänsla för individens insats för rikets militära försvar.

Sedan en tid tillbaka delar Försvarsmakten in sina utmärkelser i tre kategorier: Krigsdekorationer, Förtjänstmedaljer och Tjänstgöringsmedaljer. FMGUSM tillhör den tredje kategorin tillsammans med reservofficersmedaljen och den drygt ett år gamla GSS-medaljen. De tre bär devisen För rikets försvar.

6 kommentarer

Under Medaljer

6 svar till “Värnpliktsmedaljen återuppstår

 1. Micke

  Vad innebär detta för de soldater som låg inne 11månader med inryck i början av augusti 2010 och muckade slutet juni 2011? Blir de tilldelade FMGUSM eller får själva införskaffa denna men har i och med detta bärandetillstånd?
  Tack på förhand

  Gilla

 2. Amfgris

  Har genomfört GMU+GKAmf under 2013-14 och varit anställd med krigsplacering sedan dess. Berättigar detta bärandetillstånd?

  Gilla

 3. Håkan Markholm

  Om man gjorde värnplikt 1994 (11mån+) berättigar det då till bärandetillstånd av medalj om man införskaffar den själv+

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s