Axel Rappes tapperhetsmedalj

För tapperhet i fält (Rappe 2)
För tapperhet i fält. 

Den som har 20 000 kr till övers kan ropa in en sällsynt medalj, nämligen Axel Rappes För tapperhet i fält som imorgon går under klubban på Stockholms Auktionsverk. Denna legendariska medalj instiftades 1789 av Gustaf III och var flitigt utdelad under Sveriges sista krigsår, och blev efter freden 1814 mycket sällsynt.

Löjtnanten vid Upplands regemente Axel Emil Rappe (1838-1918) reste 1869 till Frankrike för att studera den franska arméns organisation. När Frankrike året därpå hamnade i krig med Preussen fortsatte Rappe sin tjänstgöring på den franska sidan och deltog i många slag. Han sårades i armen vid slaget vid Rezonville och utnämndes en månad senare till riddare av franska Hederslegionen. Efter krigets slut 1971 tjänstgjorde han som adjutant i de franska expeditionerna i Algeriet och utmärkte sig vid tapperhet vid slaget vid Joukouss.

Axel Emil Rappe
Axel Rappe som general. Notera att han fortfarande bär Hederslegionens riddartecken trots att han mottagit storkorset.

I oktober 1872 avslutade Axel Rappe sin tre år långa franska tjänstgöring och återvände till Sverige. Den 12 november mottog han medaljen För tapperhet i fält i guld som en av endast ett 40-tal efter 1814. Han hedrades ett par dagar senare med en stor välkomstfest av sina officerskollegor vid regementet och krönte sin karriär som general och krigsminister.

Länk till auktionen här.

3 kommentarer

Under Belöningsmedaljer

3 svar till “Axel Rappes tapperhetsmedalj

 1. Fredrik af Klercker

  Storofficer av hederslegionen bär kraschan i silver på höger sida i kombination med riddartecken på vänster sida!

  Storkors bär kraschan i guld på vänster sida!

  Gilla

 2. Christian Thorén

  Axel Rappe bär på bilden insignier som storofficer av Hederslegionen, officerstecken med knapp på bandet på ordensspännet samt ordens storofficerskraschan på rätt ställe, dvs på höger sida bröstet. Denna kraschan var tills dess kraschanen för storkorsen förgylldes på 1960-talet identisk med storkorskraschanen men bars till skillnad från denna på höger sida bröstet. Rappe mottog först senare Hederslegionens storkors.
  Christian Thorén

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s