Charles III:s nya familjeorden

Idag inledde det japanska kejsarparet sitt statsbesök till Storbritannien. Vid kvällens statsbankett på Buckingham Palace bar drottning Camilla för första gången kung Charles III:s familjeorden (Royal Family Order of Charles III) eller, som vi hade sagt i Sverige, hans briljanterade porträttagraff.

Traditionen att kvinnor vid det brittiska hovet bär den regerande monarkens miniatyrporträtt inom en ram av briljanter i bandrosett är många hundra år gammal. Den formaliserades av Georg IV vid hans trontillträde 1820 som en familjeorden (även om benämningen orden inte är helt rättvisande). Sedan dess har varje brittisk monark delat ut sina respektive porträtt i en ny bandfärg och i ett varierande antal storlekar.

Två år efter hans trontillträde introduceras nu kung Charles III:s porträttagraff. Utförandet är både traditionellt och nyskapande. Till skillnad från tidigare porträtt som målats på elfenben har detta målats på det syntetiska materialet polymin. Konstnären är den erfarna miniatyrmålaren Elizabeth Meek som målat i olja efter Hugo Burnands fotografi av kungen i amiralsuniform.

Porträttramen, samt upphängningens ring och krona, är tillverkade av hovjuveleraren Mark Appleby som använt guld och diamanter som fanns tillgängliga i de kungliga samlingarna. Något nytt har inte införskaffats. Kronan är av tudortyp, den heraldiska krona som återinfördes av kung Charles efter att hans mor använt S:t Edvards krona. Frånsidan visar kungens monogram.

Det ljusblå bandet har tillverkats hos modisten Philip Treacy. Färgen har valts ut av kungen själv och är densamma som Georg V:s familjeorden, kungens morfars far. Drottning Elizabeth var den sista innehavaren av denna orden som hon bar under hennes faders Georg VI:s i rosa band. Drottning Camilla bär nu sin makes orden över drottning Elizabeths (i gult band).

Tidigare i år kunde jag berätta om kung Frederik IX:s porträttagraff som målats av den brittiske konstnären Tom Mulliner och som nu bärs av drottning Mary i den briljanterade porträttram som gått i arv via ätten Bernadotte från kejsarinnan Amalia av Brasilien. Underbart att dessa vackra ädelstenar fortfarande bärs och att miniatyrmåleriet fortfarande lever!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar