Historiska ordnar i nya galaporträtt

Det danska hovet har publicerat nya porträttfotografier av kung Frederik X och drottning Mary. Fotona är tagna på Christiansborg av Steen Evald och visar kungaparet i full gala med ordnar. Att tronskifte ägt rum markeras inte minst av att kungen nu bär ett antal historiska ordenstecken som tidigare burits av hans företrädare.

Kung Frederik X

Den främsta danska orden är Elefantorden som har rötter i ett kunglig brödraskap med elefanten som symbol inrättat 1464 av kung Kristian I. Elefantorden återupprättades som kunglig orden 1580 av Fredrik II och anses idag vara en av världens förnämsta ordnar. Ordenstecknet kallas i dagligt tal rätt och slätt för elefant, och kung Frederik bär nu i egenskap av ordenherre den elefant med kors av slipade ädelstenar som sannolikt tillverkades för Christian V år 1671. Kedjan togs fram för samme kung 1693 i samband med att nya statuter utfärdades för Elefantorden. Denna så kallade ”moderelefant” har av tidigare monarker burits vid särskilda tillfällen såsom nyårsmottagningen den 1 januari. Vid andra tillfällen kommer kung Frederik att bära sin personliga elefant som han mottog på 18-årsdagen.

På bröstet bär kungen Elefantordens kraschan med briljanter som utfördes kring 1770 för den blivande Fredrik VI. (TILLÄGG: historikern Trond Norén Isaksen har dock påpekat att 1770 års kraschan (länk) har pärlor och att den som kungen bär på bilden snarare är den kraschan som tillverkades 1731 för Frederik I.) Sedan 1947 har denna kraschan burits vid högtidliga tillfällen, ett bruk som infördes av kungens morfar.

Dannebrogens briljanterade kraschan utfördes även den för Fredrik VI i samband med nya ordensstatuter 1808. Precis som i Sverige så bär kungligheter i Danmark briljanterade ordenstecken vid särskilda tillfällen utan att detta markerar att de innehar någon speciell grad.

När detta magnifika ordenstecken inte används kan de beskådas tillsammans med riksregalierna på Rosenborgs slott i Köpenhamn.

Drottning Mary

I ordensväg har tronskiftet inte inneburit någon förändring för drottning Mary som bär samma ordenstecken som tidigare.

Däremot bär hon ett nytt minitatyrporträtt av sin make utfört av den brittiske konstnären Tom Mulliner. Det är fantastiskt att se att traditionen med porträttmåleri lever vidare. Porträttet bärs inom en briljanterad ram av guld som ursprungligen utfördes för kejsarinnan Amelie av Brasilien och från henne gick i arv till systern drottning Josefina av Sverige och från henne till barnbarnet drottning Lovisa av Danmark som var den första danska drottningen att bära ett briljanterat porträtt av sin make.

Samma porträttram har senare burits av drottningarna Alexandrine och Ingrid med respektive makes porträtt så länge de regerade. Drottning Margrethe bar under sin regeringstid ett porträtt av sin far Frederik IX. Drottning Mary bar under sin tid som kronprinsessa ett porträtt av drottning Margrethe.

Fler detaljer kan läsas här.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar