De första riddarna på 50 år

För snart sex år sedan tillkännagavs att ordensförläningar skulle återupptas för svenska medborgare. I torsdags offentliggjordes namnen på de tretton svenskar som blir de första att ta emot Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden för sina extraordinära insatser inom försvar, vetenskap, kulturliv och social omsorg. De är de första på nästan 50 år.

Processen för att välja ut mottagarna har tagit sin utgångspunkt i de nomineringar som inkommit från organisationer och privatpersoner. Dessa har behandlats av det särskilda Ordensrådet vid Kungl. Maj:ts Orden som sedan lämnat ett förslag till regeringen. Efter att regeringen i torsdags beslutade om att lämna sitt förord har kungen i egenskap av ordnarnas stormästare beslutat om förläning. Mottagarna kommer att få ta emot sina ordenstecken vid en ceremoni på slottet den 31 maj.

Av de tretton mottagarna är sju kvinnor och sex män. Nio av de tretton utmärkelserna hör till de båda högsta nivåerna av totalt åtta. Jag ser det som ett gott tecken att man inte är för restriktiv med de finaste utmärkelserna. Det är omöjligt att säga hur väl dessa första mottagare återspeglar hur ordensväsendet kommer att se ut i framtiden. Systemet är fortfarande nytt och det kommer ta år för en enhetlig praxis att etableras. Allmänhetens nomineringar kommer att vara en viktig del av detta.

Svärdsorden

Kungl. Svärdsorden instiftades 1748 och kan sedan 2023 tilldelas militär personal som inom det militära området har gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen. Svärdsorden har fem grader, ett Svärdstecken och en Svärdsmedalj i guld och silver.

Två personer får motta utmärkelser inom Svärdsorden för ”ledarskap under krigsliknande förhållanden”. Gärningar utförda under krigsliknande förhållanden kan belönas med den särskilda värdigheten riddare med stora korset (instiftad 1788) som historiskt har gått till högre officerare för framgångar i krig, men man har denna gång valt att dela ut två av de ordinarie graderna.

Generallöjtnant Dennis Gyllensporre utnämns till kommendör med stora korset av Svärdsorden för ”utomordentligt ledarskap under krigsliknande förhållanden i Mali.”

2018 blev Gyllensporre chef för Force Commander för Minusma, FN:s militära insats i Mali som pågått sedan 2013 för att stabilisera landet efter Tuaregupproret året innan. Gyllensporre fick befälet över 13 000 personer från 60 länder. Utnämningen skulle gälla i ett år men förlängdes till tre. Insatsen har ansetts mycket komplicerat och Gyllensporres goda ledarskap har uppmärksammats i vida kretsar. Vid hemkomsten 2021 belönades han med Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld. Han är idag verksam vid Försvarshögskolan.

Översten av första graden Ulf Henricsson utnämns till kommendör av första graden av Svärdsorden för ”mycket föredömligt ledarskap under krigsliknande förhållanden i forna Jugoslavien”.

Henricsson tjänstgjorde som chef för den mekaniserade bataljonen NORDBAT 2 som var en del av FN-insatsen United Nations Protection Force i det forna Jugoslavien. Hans ledarskap och initiativförmåga anses ha räddat många liv under det år han var placerad i Vareš. 1998 tilldelades han Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld med svärd för ”visat upprepat personligt mod som inneburit betydelsefullt föredöme under tjänstgöring september 1993 till april 1994”.

Nordstjärneorden

Kungl. Nordstjärneorden instiftades 1748 och har burits av bland andra Carl von Linné och Alfred Nobel. Sedan 2023 tilldelas den personer som har gjort personliga insatser för Sverige eller svenska intressen, särskilt inom offentlig verksamhet, samt för väl förrättade allmänna värv och uppdrag. Nordstjärneorden har fem grader, ett Nordstjärnetecken och en Nordstjärnemedalj i guld och silver.

Professor Svante Pääbo utnämns till kommendör med stora korset av Nordstjärneorden ”för utomordentliga forskningsinsatser”.

Pääbo är genetiker och mottog Nobelpriset i medicin 2022 för ”upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. 2012 mottog han H. M. Konungens medalj av 12:e storleken för ”framstående insatser inom paleogenetiken”. Sedan 2008 är han medlem av den prestigefulla tyska orden Pour le Mérite och 2009 mottog han tyska Förtjänstorden, graden motsvarande kommendör av första klass.

Professor Anne l’Huillier Wahlström utnämns till kommendör med stora korset av Nordstjärneorden ”för utomordentliga forskningsinsatser”.

l’Huillier Wahlström är professor i atomfysik vid Lunds universitet och mottog Nobelpriset i fysik 2023 för ”experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”. I sitt födelseland Frankrike har hon belönats med Hederslegionen: riddare (2012), officer (2022) och kommendör (2023).

Catarina Wingren utnämns till riddare av första klass av Nordstjärneorden för ”avgörande engagemang i samband med svenska internationella fredsinsatser i Mali”. Wingren är tredje ambassadsekreterare vid Sveriges ambassad i Malis huvudstad Bamako. Hennes insatser på detta område har inte tidigare varit omskrivna.

Vasaorden

Vasaorden grundades 1772 och har förlänats bland andra Astrid Lindgren och Ingvar Kamprad. Den kan sedan 2023 tilldelas personer som har gjort personliga insatser för Sverige eller svenska intressen, särskilt inom icke offentlig verksamhet, samt för väl förrättade allmänna värv och uppdrag. Vasaorden har fem grader, ett Vasatecken och en Vasamedalj i guld och silver.

Direktör Antonia Ax:son Johnson utnämns till kommendör med stora korset av Vasaorden för ”utomordentliga insatser inom näringsliv och andra samhällssektorer”.

Ax:son Johnson är företagsledare inom den familjeägda Johnsonsfären och har även varit styrelseordförande för Stockholms stadsmission och är mångårig ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Hennes farfars far Axel Johnson utnämndes 1907 till kommendör av första klassen av Vasaorden Oscar II. 1942 mottog sonen Axel Ax:son Johnson storkorset av samma orden av Gustaf V, och hans son Axel Ax:son Johnson fick samma utmärkelse Gustaf VI Adolf 1973. Antonia Ax:son Johnson blir alltså den fjärde generationen att motta Vasaorden och den tredje att motta storkorset (!). Hon har tidigare mottagit Konungens medalj av 12:e storleken i serafimerordens band (1995), Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj (2009) och Kungl. Patriotiska Sällskapets kulturarvsmedalj (2013).

Artisterna Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Reuss och Björn Ulvaeus utnämns till kommendörer av första klass av Vasaorden för ”mycket framstående insatser inom svenskt och internationellt musikliv”.

ABBA behöver knappast någon närmare presentation. I spekulationerna om vilka som skulle bli de första ordensmottagarna har deras namn förekommit flitigt. I år det dessutom 50 år sedan de vann Eurovision med Waterloo. De får samma grad av Vasaorden som bland annat operasångerskan Birgit Nilsson fick 1974. Benny Andersson mottog H. M. Konungens medalj av 8:e storleken 1998 och Björn Ulveaus medaljen Litteris et Artibus 1999. Båda i egenskap av kompositörer.

Skådespelare Eva Rydberg utnämns till kommendör av Vasaorden för ”långt och framgångsrikt engagemang inom scenkonsten”.

Rydberg har en lång karriär på scenen som dansös, clown, sångerska och skådespelerska samt nästan 30 år som chef för Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 2011 mottog hon Konungens medalj av 8:e storleken i serafimerordens band för ”framstående insatser inom svenskt teaterliv”.

Socionom Bettan Byvald utnämns till riddare av första klassen av Vasaorden för ”mångårigt betydande socialt arbete”.

Byvalds arbete inom socialtjänsten i Angered i Göteborg har uppmärksammats i media. I en artikel i Dagens Nyheter 2018 kallades hon ”en enmansstyrka mot extremism”. Till SVT Väst har hon sagt att utmärkelsen är överväldigande.

Affärsområdeschef Thomas Sjöström utnämns till riddare av Vasaorden för ”stort personligt mod vid den svenska evakueringen från Kabul”.

Sjöström är verksam vid säkerhetsbolaget Vesper Group som sedan 2008 ansvarat för säkerheten för Sveriges ambassad i Afghanistan. När Kabul i augusti 2021 intogs av talibanerna fick Vesper uppdrag av staten att sköta evakueringen och 2 144 personer kunde föras i säkerhet. Sjöström var vid denna tid Vespers säkerhetschef i Afghanistan.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar