Medalj för rumfærd

För en vecka sedan återvände den danske astronauten Andreas Mogensen (av tidningarna kallad ”Astro-Andreas”) efter åtta dagar på den internationella rymdstationen. Med resan blev han den förste dansken att färdas i rymden, och efter hemkomsten dröjde det inte länge förrän drottning Margrethe kallade honom till sig för att belöna honom.

Foto: Wikipedia

Andreas Mogensen 2010. Foto: Wikipedia

För att belöna en sådan enastående insats fick drottningen välja noggrant bland de medaljer hon förfogar över. Hon valde den mest exklusiva: den kongelige belønningsmedalje af 1. grad med krone og inskription, och överlämnade den personligen till Mogensen i onsdags på Christian VII:s palats. (Se bilder här.)

Den kungliga belöningsmedaljen instiftades 1865 och var ursprungligen monarkens personliga tack till lägre hovanställda efter lång och trogen tjänst. Den motsvarade den svenska hovmedaljen (idag H.M. Konungens medalj) och hade i likhet med den olika valörer med eller utan krona.

Belønningsmedaljen af 1. grad med krone. Foto: Wikipedia

Belønningsmedaljen af 1. grad med krone. Foto: Wikipedia

I början av 1900-talet började belöningsmedaljen tilldelas även anställda i den privata sektorn efter 50 års anställning, vilket sker än idag. Vanliga anställda får medaljen i silver, chefer i silver med krona, och högre chefer i guld. Guldmedaljen med krona är en särskild och ovanlig ynnest som bara tilldelas drottningens egna anställda eller närstående.

Så vilken har Mogensen fått? Det är förstås guldmedaljen med krona. Men med en viktig distinktion. När medaljen tilldelas för en särskild riskfylld insats förses den med en unik inskription, vilket får ses som en separat och mycket ovanlig utmärkelse. Senast den utdelades var 1993 till för en insats under kroatiska självständighetskriget.

Mogensens inskription lyder:

RUMFÆRD

ANDREAS MOGENSEN

2.-12.9.2015

3 kommentarer

Under Belöningsmedaljer

3 svar till “Medalj för rumfærd

  1. CK Berntsen

    http://kongehuset.dk/Menu/nyheder/astronaut-andreas-mogensen-modtager-den-kongelige-belonningsmedalje-i-guld-med-krone-og-in syns själva den förlänade medaljen, båda sidorna. Bandet på den ovan avbildade är fel, ska vara kors på båda sidorna, och höger ska ligga över vänster.

    Gilla

    • Tack för påpekandet! Tyvärr är det ont om fria bilder på utmärkelser. Förhoppningsvis hakar kungahusen snart på trenden med Creative Commons och upplåter sina bilder för vem som helst att använda.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s