Nobelbestyr

Nobelfesten står för dörren och man får räkna med att många av de 1 300 gästerna har ordnar och medaljer att bära till högtidsdräkten. Den som är osäker på hur de ska bäras kan med fördel läsa Jonas Arnells inlägg från 2012 på just detta ämne.

På Nobelstiftelsens hemsida, som obegripligt nog är helt på engelska, finns några avsnitt om klädkod. Där nämns att statliga utmärkelser vanligen bärs. Av män. Till frack.

Inte ett ord om att även kvinnor tilldelas utmärkelser och självklart kan, och bör, bära dem. Det är mer än hundra år sedan Selma Lagerlöf kom till Nobelfesten med sin Litteris et Artibus på bröstet. Borde detta komma som en överraskning?

Många gäster avstår utmärkelser till klänning, ex. riddaren av franska hederslegionen Margot Wallström. Andra, ex. riddaren av Vasaorden Alice Trolle-Wachtmeister bär stolt sin utmärkelse i rosett. Det är helt upp till var och en.

Men alla som förtjänat en officiell bärbar utmärkelse – kom ihåg att den är avsedd att bäras. Vill du bära den gör då det, och vet att du genom att göra det hedrar givaren och alla de närvarande. Oavsett om den hänger på en frack eller en långklänning.

1 kommentar

Under Bärande

Ett svar till “Nobelbestyr

  1. CK Berntsen

    Inte nog med att sidan är på engelska, den har dessutom engelska etikettregler, vilka skiljer sig lite från svenska:

    ”Shirt studs and cufflinks should be silver or white.” – I Sverige är det vanligaste nog guld.

    ”Those who have been awarded state decorations usually wear them: miniature medals plus up to four breast stars, a narrow neck riband and a broad riband or sash.” – Ett smalt band till kommendörstecken används inte i Sverige, däremot i Storbritannien.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s