Medaljen Inventas vitam iuvat excoluisse per artes

Inventas vitam iuvat excoluisse per artes (”Lyckligt när människans liv uppfinnarens bragder förädla”är inskriptionen på de medaljer som medföljer Nobelprisen i fysik, kemi, medicin och litteratur. Tillsammans med medaljen Pro pace et fraternitate gentium (”För fred mellan folken och deras förbrödrande”) som tilldelas fredspristagaren utgör de världens kanske mest prestigefulla medaljer.  Trots att de inte bärs utan tilldelas ”att förvaras” eller ”utan rätt att densamma bära”, som det kunde heta förr.

I Alfred Nobels testamente från 1895 står inget om medaljer. Det var  i statuterna för Nobelstiftelsen (§ 9), fastställda av Kungl. Maj:ts 1900, som medalj och diplom tillfogades prissumman. Tur var väl det, för annars hade priset saknat en passande sinnebild. Medaljgravören Erik Lindberg (1873-1966) fick uppdraget att utföra de som skulle delas ut i Sverige.

De tre medaljerna är högklassiga prov på svensk medaljkonst och följer ett välbekant mönster. Åtsidan står för givaren och pryds av Alfred Nobels namn, porträtt och levnadsår. Frånsidan bär inskriptionen som är ett citat från Aeneiden av Vergilius, och motiven är valda efter respektive pris:

Kemi och fysik: naturen i from av en gudinna, liknande Isis, stiger upp ur molnen med ett ymnighetshorn i handen. Hennes slöja lyfts upp av vetenskapens genius.

Medicin eller fysiologi: medicinens genius sitter med en uppslagen bok i knät och samlar upp vatten som rinner ur en sten åt en törstig flicka.

Litteratur: en musa sjunger och spelar lyra medan en ung man sitter under ett lagerträd, lyssnar och skriver ned.

Fred: tre män som omfamnar varandra. Medaljen är formgiven av Gustav Vigeland (1869-1943).

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som ju egentligen inte är ett riktigt nobelpris, har en utstickande medalj formgiven av Gunvor Svensson Lundkvist (1916-2009). Under porträttet av Nobel finns Riksbankens två ymnighetshorn, och på frånsidan Vetenskapsakademiens sigill (!).

Bilder på medaljerna finns här och om själva tillverkningen kan man läsa här.

Lämna en kommentar

Under Medaljer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s