Spansk prinsessa förlorar medalj

Coat_of_arms_of_Infanta_Cristina_of_Spain.svg

Infantinnan Cristinas vapensköld omgiven av Karl III:s orden.

Många medaljstatuter innehåller, utöver kriterier för att tilldelas medaljen, även regler för hur medaljen kan dras tillbaka. Att bli den ”förlustig”, som det heter i äldre skrifter. Just denna möjlighet har staden Barcelona använt då man i förra veckan beslutade att dra tillbaka stadens guldmedalj som 1997 tilldelats infantinnan Cristina.

Cristina, som är dotter till ex-kung Juan Carlos I, står just nu anklagad för att vara inblandad i en korruptionshärva tillsammans med sin make. Även om ingen dom fallit är förtroendet för paret bland den spanska allmänheten förbrukat. Gator och sporthallar som uppkallats efter Cristina har fått byta namn, och rättsprocessen mot henne lär ha bidragit till faderns abdikation 2014.

I Barcelona, där infantinnan bodde 1992-2007, har man alltså gått så långt att dra tillbaka sin högsta utmärkelse.

Lämna en kommentar

Under Personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s