Thorbjörn Fälldin 1926-2016

Thorbjörn_Fälldin_1967

Thorbjörn Fälldin 1926-2016.

Förre statsministern Thorbjörn Fälldin har avlidit i sitt hem i Ramvik vid en ålder av 90 år. Han var bonden som 1958 tog plats i riksdagen för Centerpartier, och 1976 blev han den förste borgerlige statsministern på 40 år. Han fick hantera kärnkraftsdebatten såväl som den strandade ryska ubåten U 137 och var den förste svenske statsministern att besöka Kina. Efter att ha lämnat politiken var han fortfarande engagerad i sin hembygd och olika organisationer, inte minst Mittuniversitetet.

Efter att Fälldin lämnat riksdagen 1985 fick han likt andra tidigare statsministrar ta emot Konungens medalj i guld av 12:e storleken, en utmärkelse som idag närmast motsvarar Serafimerorden och som ger innehavaren samma rang. En ställning som Fälldin fick åtnjuta i 30 år. Han hyllas nu som en ovanligt ärligt och klok person vars gärning betydde mycket för många människor.

2 kommentarer

Under Belöningsmedaljer

2 svar till “Thorbjörn Fälldin 1926-2016

  1. Örjan Werkström

    1905 års statsminister hette Lundeberg (inte Lundeborg).
    Alla statsministrar efter Olof Palme sägs ha mottagit Kon:sGM12 – men hur är det med Ola Ullsten, som ju var statsminister ett knappt år?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s