Dekoreringsdagar i Danmark

dekoreringsdag

Överstelöjtnanterna Henrik Hvilsom och Lars Nygaard tilldelades Dannebrogordens riddarkors. Foto: Den Kongelige Livgarde

Idag är det inte bara kanelbullens dag. Det är dessutom en av det danska försvarets dekoreringsdagar – datumet för en berömd militär framgång som uppmärksammas genom att befordra eller dekorera försvarsanställda.

Dekoreringsdagarna är specifika för de olika försvarsgrenarna, men den 4 oktober delas av armén och marinen som högtidlighåller två olika händelser. För armén är det slaget vid Friedrichstadt 1850 då 1 600 danskar under befäl av Hans Helgesen höll stånd under en hel natt mot en tredubbelt så stor belägrande styrka. Marinen minns istället slaget vid Köge bukt 1710 mot svenska flottan, vilket kan tyckas märkligt eftersom det är mest känt för att skeppet Dannebroge där sprängdes i luften.

Bland de som hedrades idag var överstelöjtnanterna Henrik Hvilsom och Lars Nygaard vid Den Kongelige Livgarde som fick ta emot Dannebrogordens riddarkors. Orden instiftades 1671 av Christian V och ett för att komma ifråga för riddartecknet så ska man normalt inneha överstelöjtnants grad.

Lämna en kommentar

Under Ordnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s