Frihetsmedaljen till Biden

joe_biden_receives_presidential_medal_of_freedom

Joe Biden tar emot Frihetsmedalj. Notera storleken på halstecknet

I november skrev jag ett inlägg med titeln ”Obamas sista frihetsmedaljer”. Det visade sig dock att presidenten ämnade dela ut USA:s högsta civila utmärkelse ytterligare en gång. Igår överraskade han sin vicepresident Joe Biden som märkbart rörd fick ta emot Frihetsmedaljen med hyllningar för nästan ett halvsekel i allmänhetens tjänst. Läs hela presidentens tal här.

Biden förärades medaljens högre grad (”with distinction”) vilket händer mycket sällan. De tre senaste presidenterna har bara delat ut en var: till Ronald Reagan (1993 av George H.W. Bush),  Colin Powell (1993 av Bill Clinton) och påve Johannes Paulus II (2004 av George W. Bush).

Tecknet är större och överlämnas i band om halsen, men till högtidsdräkt bärs den som ett storkors, alltså med axelband och kraschan. Den enda amerikanska utmärkelse som bärs på det sättet. Eftersom amerikaner sällan bär högtidsdräkt överlämnas dessutom miniatyrmedalj, clip, och bandspänne för andra tillfällen. De pryds av en gyllene örn. Den ordinarie medaljens örn är av silver.

medal-of-honor

Illustration av hur medaljen bärs. till frack.

Sedan Frihetsmedaljen instiftades av John F. Kennedy 1963 är Barack Obama den som utnyttjat den mest. Totalt 123 har delats ut varav Joe Bidens är den enda av den högre graden.

 

1 kommentar

Under Belöningsmedaljer

Ett svar till “Frihetsmedaljen till Biden

  1. Ping: Joe Biden och Frihetsmedaljen | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s