Order of Canada

orderofcanadafemale

Order of Canada i dammontering.

I dag anländer Kanadas generalguvernör David Johnston till Sverige för ett fyra dagar långt statsbesök. Formellt är drottning Elizabeth II Kanadas statschef, men generalguvernören är hennes representant i landet. I flera länder där drottningen är statschef utgörs belöningsväsendet av brittiska ordnar och medaljer, men i Kanada har man infört en nationell förtjänstorden Order of Canada som i år firar 50.

En egen orden började diskuteras i Kanada samtidigt som flaggan, men efter att man enats om hur flaggan skulle se ut tog det ett par år innan man kom överens om orden. Åsikterna gick isär. Vissa ville ha en orden efter brittisk modell, andra ville inte ha någon orden alls. Slutresultatet blev säreget: en orden i en grad, utformad som en snöflinga och med mottot Desiderantes meliorem patriam (”de längtade till ett bättre land”). 1972 utökade man orden med två grader, då den blivit med uppskattad än man räknat med. Idag har den tillfallit nästan 7 000 kanadensare för livslånga insatser för landet.

order-of-canada

Orden har sedan 1972 tre grader.

Till skillnad från andra ordnar kan det ske endast fem utdelningar om året till utlänningar. 1967 var man rädd att den nya orden skulle förlora i värde om den delades ut som vänskapsgest. Därför kommer det inte att ske någon protokollär ordensutväxling vid statsbesöket i Sverige, och generalguvernören kommer inte att utnämnas till Serafimerriddare. Totalt har endast 22 utlänningar tilldelats Order of Canada. En av dem är norske skridskoåkaren Johann Olav Koss för att ha grundat välgörenhetsorganisationen Right To Play som ger barn i utvecklingsländer tillgång till idrott.

För att fira jubileet har det skrivits böcker och avhandlingar samt lanserats en jubileumshemsida (www.orderofcanada50.ca) som inte räds att tackla ämnet från olika håll. Bland rubrikerna märks ”Contorversy”, ”Did you know?” och ”Cartoons!” där man kan se satirteckningar som handlar om orden. Det säger något om kanadensarnas förhållande till sin högsta utmärkelse att de 50 år senare gärna redogör för satiren utan att vara rädd att värdet förringas.

Lämna en kommentar

Under Ordnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s