Ny hemvärnsmedalj

ladda ned
Ekenbergmedaljen i silver.

Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg, som fyllde 60 år häromveckan, fick idag ta emot något som är få förunnat – en medalj med hans namn och bild. Ekenbergmedaljen är instiftad av Rikshemvärnsrådet till sin chefs ära. Brigadgeneral Ekenberg har kallats det moderna hemvärnets skapare och har haft sin post sedan 2005. Bara en tidigare rikshemvärnschef har suttit längre.

Medaljen är av åttonde storleken och bärs i lila band med kantränder av guld om halsen. Frånsidan bär Ekenbergs porträtt i profil. Den har tillverkats i 51 numrerade exemplar. Det i guld har Ekenberg själv fått ta emot, och de övriga 50 i silver kommer delas ut efter hittills okända kriterier.

Denna särskilda hedersbetygelse får man förmoda är inspirerad av Gustav Petri-medaljen som instiftades för hemvärnets förste chef Gustav Petri till dennes 60-årsdag 1945. Den var av 18:e storleken och bars inte, utan överlämnades i ett etui. Gustav Petri fick den i guld och andra fick den i silver eller brons. 1996 gjordes medaljen bärbar och är nu av 8:e storleken med grönt band på bröstet. Den är hemvärnets äldsta utmärkelse och delas ut för förtjänstfulla insatser.

Bland hemvärnet övriga utmärkelser finns dess Hemvärnets kungliga förtjänstmedalj (instiftad 1947 i guld, sedan 2006 även i silver) samt Hemvärnet silver- och bronsmedaljer (instiftade 1951, sedan 2009 även med krans). Ekenbergmedaljen är den enda som bärs om halsen, vilket är ovanligt för en medalj av 8:e storleken.

Uppdatering 10 april 

Hittills har inga bestämmelser utfärdats för medaljen. Inte heller av Försvarsmaktens Högkvarter fått någon begäran om bärandetillstånd till uniform. Hur medaljen ska delas ut och bäras är alltså fortfarande oklart. Till skillnad från vad många tror så rör det sig dock inte om ett april-skämt utan om en verklig medalj.

Uppdatering 2019

Ekenberg har av Försvarsmakten erhållit personlig tillstånd för sin medalj i guld. Medaljen i silver har inte fått generellt bärandetillstånd.

1 kommentar

Under Medaljer

Ett svar till “Ny hemvärnsmedalj

  1. Ping: Medalj om halsen – inflationrisk | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s