
Krigsakademiens distinktionstecken (mitten). Foto: Probus Auktioner.
Kungl. Krigsakademiens distinktionstecken är en riktig raritet bland svenska utmärkelser. Det instiftades 1794 och utdelade till och med 1820 till kadetter av de högre klasserna. Det är ett bra exempel på 1700-talets skaparglädje när det kommer till utmärkelser. Idag är så gott som alla nya medaljer runda, men detta har formen av ett harnesk av silver med texten För påliteligt upförande och bars på bröstet i ett rött vattrat sidenband. Idag finns endast tre exemplar bevarade.

Krigsakademiens distinktionstecken (mitten). Foto: Probus Auktioner.
Krigsakademien grundandes 1792, kort efter Gustaf III:s död, av Gustaf VI Adolfs förmyndarregering för utbildning av officerare. Den förlades till Karlbergs slott utanför Stockholm där officersutbildning kontinuerligt bedrivits sedan dess. Året därpå instiftades jetonger (en mindre icke-bärbar medalj) i guld, silver och brons att utdelas av styresmannen till kadetter För framsteg i wetenskaperne. Ännu ett år senare kom distinktionstecknet som var en särskild kunglig belöning, och kallades rentav för ”en slags orden”. Det delades inte ut för studieflit utan för ”påliteligt och dygdigt uppförande”. Med det följde ett visst ansvar för kamraterna samt ett antal privilegier, bl. a. rätten att bära käpp och klocka, att gå till staden samt kontroll över de egna fickpengarna.

Karlbergs slott.
Sedan kung Gustaf Adolf blivit myndig 1796 tillträdde han själv som styresman och överlämnade tecknet personligen vid flera tillfällen. Så gjorde även Karl XIV Johan. Med tiden gick det dock inflation i utdelningen. Den kom att bli ett tröstpris till den kadett som inte utsågs till korpral, och till slut blev det anmärkningsvärt om man inte tilldelades det. I juni 1820 delade kronprins Oscar (I) ut de sista distinktionstecknen till tjugo kadetter.

Tillverkningsstans. Foto: Armémuseum.
Tillverkningsstansen finns idag bevarad på Armémuseum, och man kan väl leka med tanken på att denna stiliga utmärkelse skulle kunna återupplivas. Priser och stipendier delas ju alltjämt ut på Karlberg vid examensceremonier. Nog skulle de nya officerarna uppskatta en bärbar belöning?
Läs Lars O. Lagerqvists utmärkta artikel om tecknet i Svensk Numismatisk Tidskrift (nr 3/2010).
Jag tror att kruxet är att MHS har senare instiftade förtjänstmedaljer, och endast en medalj (i olika valörer) per enhet ges numera bärandetillstånd. Några officerare och jag sonderade lite om det fanns intresse av att gå vidare med en återupplivning men det fanns det inte då i alla fall. Kanske är läget annorlunda nu?
GillaGilla
Skillnaden mot MHSKGM/SM/BM är enligt min mening att distinktionstecknet har kunglig stadfästelse och därför hör hemma i kategori I. Så länge KMO godkänner ett återupplivande borde det inte finnas några formella hinder. I praktiken hänger det förstås på att MHS intresserar sig för frågan.
GillaGilla
Intressant och intelligent ansats i frågan! Gillas! 🙂
GillaGillad av 1 person