Utmärkelser till uniform

Måndagen den 29 maj 2017 deltog kungen och prins Carl Philip vid veteranceremonin på Djurgården i Stockholm. Samtidig närvarade prins Joachim vid en kransnedläggning vid Kastellet i Köpenhamn med anledning av internationella fredssoldatdagen. Gemensamt för kungligheterna är att de bar uniform med utmärkelser. Detta ska vi kika närmare på:

Carl Gustaf
Kungen bar daglig dräkt m/87 …
The International Day of UN Peacekeepers', Prins Joachim
… och prins Joachim bar garnisonsuniform m/69.

Kungen bar svenska arméns uniform modell 1987 och prins Joachim bar danska arméns uniform modell 1969. Dessa båda uniformsmodeller kan användas som högtidsdräkt motsvarande frack, då med paradskärp och annan utrustning, eller som daglig dräkt (i Danmark garnisonsuniform) motsvarande mörk kostym. Vid detta tillfälle bar båda den sistnämnda och uniformerna var således likställda i både snitt och formell nivå. I fråga om vilka utmärkelser som kan bäras skiljer de sig emellertid mycket.

Kungen och prins Carl Philip bar endast utmärkelser som bärs i band på bröstet. Mer än så är inte tillåtet till daglig dräkt enligt de svenska uniformsreglementet. I Danmark däremot ska samtliga utmärkelser (förutom storkorsband) bäras till garnisonsuniform vid kransnedläggning eller liknade ceremonier. Prins Joachim bar följaktligen Elefantordens kraschan, samt kraschan och halstecken för en storkommendör av Dannebrogorden.

Föga överraskande så hade jag önskat att de svenska reglerna sett ut som de danska. Det är en gammal militär tradition att alltid bära sina utmärkelser på uniformen i någon form, i original eller släpspännen. Därför uppstår en märklig inkonsekvens när välkända ordensinnehavare som de kungliga bara bär bröstmedaljer och ordnarna lyser med sin frånvaro. Hur blev det så här?

En historisk tillbakablick

När ordnar och medaljer i band infördes i Sverige under 1700-talet så bar innehavarna dem dagligen. Ordensstadgarna krävde att riddare ”intill sin dödsstund bära uppå sina kläder de hederstekn, som thenna Orden tillhöra”. Detta var ingen tom bokstav. Kraschanen broderades på kappan och var en permanent del av vardagsklädseln. Det finns dessutom ögonvittnesskildringar som berättar hur svenska soldater gick i strid med För tapperhet i fält på bröstet. Vid denna tid var man inte riddare av mer än en orden, och att förlänas så många som två-tre medaljer var ovanligt.

Gustaf_VI_Adolf_släpspänne
Gustaf VI Adolfs släpspännen.

Under 1800-talet ökade antalet utdelade utmärkelser och att bära alla till vardags började ses som opraktiskt. Inom det militära anpassade man bärandet till olika uniformsnivåer: till stor paraddräkt bars så många ordnar och medaljer som fick plats på uniformen, till liten paraddräkt bar innehavare av högre ordensgrader endast sin kraschan utan tillhörande axel- eller halstecken (detta fick en motsvarighet i det civila med klädkoden ”högtidsdräkt utan band”), och till daglig dräkt bars endast band i form av släpspänne. Till fältdräkt upphörde kravet på att bära utmärkelser, men i övrigt var principen att alla utmärkelser skulle finnas representerade.

Gustaf V
Gustaf V i vapenrock m/39.

Under 1900-talet blev systemet inte lika enkelt. Med införandet av uniform m/1952 inom svenska armén hade man inte längre samma uniformsmodell till både fält och parad. De olika plymer m. m. som gjort skillnad mellan stor och liten parad fanns inte heller kvar. Efter ordensreformens ikraftträdande 1975 har dessutom svenska innehavare av axelband, halstecken och kraschaner stadigt krympt. 1986 infördes mässdräkt i armén till vilka man bar miniatyrer. Idag gäller att till vapenrock m/87 så bärs samtliga utmärkelser när den används som högtidsdräkt och endast släpspännen när den används som daglig dräkt.

I början på 2000-talet inträffade ett uppsving för militära utmärkelser och ceremonier. Vid vissa tillfällen tyckte man att utmärkelser kunde vara lämpliga att bära, även utan att högtidsdräkt var anbefallen. 2003 beslutades att vid vissa särskilda tillfällen så kunde utmärkelser bäras till daglig dräkt. I praktiken har detta tolkats som att det endast gäller utmärkelser i band på bröstet – och där är vi idag. Man kan tycka att det är en petitess, men jag tycker att man borde tillåtit kraschaner och halstecken vid sådana tillfällen i likhet man vad som brukade gälla för liten parad. Det gäller inte bara i Danmark utan i många andra länder också.

Vissa menar att daglig dräkt är en för låg nivå, men man måste tänka på att den inte är särskilt ”daglig” längre. När nivån infördes skulle den motsvara den civila kostymen som var det vanliga arbetsplagget. Går vi tillbaka 20 år så bars grå skjorta och virkad slips till daglig dräkt m/87. Den vita skjorta och svarta sidenslips som bärs idag skulle man då bara ta på sig om man bar uniformen på smokingkalas. Jag vill mena att dagens dagliga dräkt snarare ligger på nivån liten parad.

Andra menar att ordnar och medaljer inte ser bra ut på moderna uniformer. Det må vara en smaksak, men jag håller definitivt inte med:

Gustaf VI Adolf
Gustaf VI Adolf i arméns uniform m/60 (stor högtidsdräkt).

3 kommentarer

Under Bärande

3 svar till “Utmärkelser till uniform

 1. Mikael

  Hej

  Enl. Unibest 2015, 9.1.8 Utmärkelsetecken till olika uniformsdräkter.

  C 1, Daglig dräkt/Daglig musikdräkt

  – Släpspänne

  a.Utmärkelsetecken i original bärs undantagsvis och endast på order i samband med nationella högtider, exempelvis vid mottagningar på nationaldagen och i anslutning till medaljering

  b.Kraschan bärs då daglig dräkt nyttjas vid representation (C 1 buren som sällskapsdräkt (B 2) i stället för liten mässdräkt)

  Enligt denna skrivningen tolkar jag att halskors är ok enl punkten a. Men att kraschan inte är ok enl punkten b utan enbart då C1 bärs som C2. Vilket kan tyckas vara lite märkligt. Om man bara tog bort punkten b så skulle allt vara löst 🙂

  Gillad av 1 person

  • Jag håller med om tolkningen, och det är värt att nämna att båda ÖB:arna Syrén och Göranson burit halstecken till daglig dräkt på Nationaldagen. Det var dock före UniBest 2015.

   Jag tycker att det bör finnas en nivå mellan ”alla utmärkelser” och ”inga utmärkelser”, förslagsvis då att kraschan ersätter tillhörande hals- och axelband.

   Gillad av 1 person

   • Mikael Sundbom

    Håller med dig. Det är ”enklare” att bära kraschan istället för hals- och axelband.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s