Rolf Carlman 1932–2019

Hov- och ordensjuveleraren Rolf Carlman har avlidit vid en ålder av 87 år. Han drev firman C F Carlman som tillverkade de svenska kungliga ordenstecknen från 1800-talet, då hans farfars far Carl Fredrik Carlman utnämndes till ordensjuvelerare, ända fram till 1993. Kungl. Maj:ts Orden skriver på Kungahusets webbplats:

Tack vare den Carlmanska firmans konstskicklighet har de svenska ordenstecknens utförande alltid stått på ett högt plan, och de gör så även idag.

Utöver ordenstillverkningen hade Rolf Carlman en omfattande juvelerarverksamhet och han var dessutom en av de som kontrollerade riksregaliernas skick inför Riksdagens högtidliga öppnande varje år fram till 1974. Den 11 november 1972 utnämndes Rolf Carlman till riddare 1. klass av Vasaorden och fick själv rätt att bära ett av sina vackra ordenstecken. 1982 mottog han även H.M. Konungens medalj i 8:e storleken av guld med högblått band.

Jag ska återkomma till firman C F Carlman och deras betydande verksamhet för det svenska ordensväsendet i framtida inlägg.

2 kommentarer

Under Personer

2 svar till “Rolf Carlman 1932–2019

  1. Christian Thorén

    Rolf Ryno Carlman erhöll även H. M. Konungens medalj av 8 storleken med högblått band år 1982 samt officerstecknet av Kungl. Nederländska Oranien Nassauorden vid statsbesöket till Sverige år 1987.

    Gillad av 1 person

  2. Christian Thorén

    Kännare har ansett att den Carlmanska firmans emaljarbeten i många stycken inte stod Fabergés efter. Det ordenstecken (RVO1kl) Rolf Carlman själv bar var ett av de första firman tillverkade av den nya typen av Vasaorden, efter förändringen av ordens kommendörs- och riddartecken år 1860.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s