Sparbankernas kungliga förtjänstmedalj

Idag firar den svenska sparbanksrörelsen 200 år. Den 28 oktober 1820 grundades nämligen Sveriges första sparbank i Göteborg av den tysk-svenske köpmannen Eduard Ludendorff. Sparbanksidén var att alla människor skulle ha möjlighet att spara pengar inför framtiden. Eventuell vinst skulle återinvesteras i lokalsamhället. Som mest fanns det 498 sparbanker i Sverige.

År 1900 grundades Svenska sparbanksföreningen som samarbetsorgan för landets då 300 sparbanker. 1911 blev borgmästare Victor Schneider från Landskrona vald till ordförande. Inför hans avgång efter 25 år beslutade föreningens styrelse den 19 juni 1936 att instifta en förtjänstmedalj ”för nitisk och förtjänstfull verksamhet inom sparbanksväsendet”. När Victor Schneider avtackades på årsmötet den 2 oktober 1936 blev han den förste mottagaren.

Sparbanksföreningen fick nådigt tillstånd av Gustaf V att förse medaljen med hans porträtt och kunglig krona. Medaljen räknas alltså som halvofficiell. På frånsidan syns eken, sparbankernas gemensamma symbol sedan 1920-talet, mellan fyra sexuddiga stjärnor. Vad stjärnorna symboliserar vet jag inte. De verkar inte ha använts av sparbankerna på andra ställen och nämns inte heller i medaljens stadgar. Kanske var det konstnären Erik Lindberg som lade dit dem på eget bevåg.

Medaljen präglades i guld i två storlekar: den större medaljen (41 millimeter) att bäras om halsen, avsedd för styrelseordföranden och direktörer, och den mindre medaljen (31 millimeter) att bäras på bröstet, avsedd för tjänstemän som till exempel kamrerare och siffergranskare. Enligt stadgarna skulle medaljen bäras i ljusblått band, men bandet har i verkligheten delats ut med svarta kanter. Kanske låg det ursprungliga bandet för nära Serafimerordens.

Medaljen fortsatte att delas ut fram till 1992 då Sparbanksföreningen slogs ihop med Sparbankernas bank och de elva största regionala sparbankerna och bildade Sparbanken Sverige. Den slogs i sin tur samman med Föreningsbanken 1997 och bildade Föreningssparbanken som 2006 bytte namn till Swedbank.

Idag har de flesta av de knappt 60 kvarvarande sparbankerna ett nära samarbete med Swedbank och i teorin borde medaljen fortfarande kunna delas ut för nitisk och förtjänstfull verksamhet inom sparbanksväsendet.

1 kommentar

Under Halvofficiella medaljer

Ett svar till “Sparbankernas kungliga förtjänstmedalj

  1. Ping: Hur officiell är en medalj? Svenska utmärkelser A till L | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s