Tom Moore 1920–2021

Thomas ”Tom” Moore (1920–2021) avporträtterad 2020 av Alexander Chamberlin för brittiska armémuseet.

Den brittiske krigsveteranen Thomas Moore har avlidit i en ålder av 100 år. Under andra världskriget tjänstgjorde han som officer i pansartrupperna i Indien och Burma. På äldre dar blev han världskänd som ”Captain Tom” för sin insamling till förmån för sjukvården under coronapandemin och mottog hyllningar av drottning Elizabeth och hela det brittiska folket.

Från vänster: 1939–1945 Star, Burma Star, Defence Medal, War Medal 1939–1945

1940 blev den 20-årige Tom Moore inkallad och placerades i Duke of Wellington’s Regiment (DWR). Han utbildades till officer och skickades 1941 till Indien där han utbildade motorcyklister. Därefter sändes han till Burma där han fick denguefeber men överlevde. Han befordrades till kapten och tjänstgjorde i armén fram till 1946. För sin tjänstgöring under kriget mottog Moore fyra fälttågs- och tjänstgöringsmedaljer: 1939–1945 Star, Burma Star, Defence Medal, War Medal 1939–1945.

Inför sin inför sin 100-årsdag 2020 startade Moore en insamling och lovade att gå hundra varv runt sin trädgård om 1 000 pund skänktes till sjukvården. Bilderna på den 99-årige veteranen som som gick med rollatorn i trädgården iförd sin regementsslips- och blazer med utmärkelserna från andra världskriget på bröstet spreds snabbt över världen. Initiativet fick enorm uppmärksamhet och drog in hela 32 miljoner pund. Captain Tom hyllades som en hjälte och till sin födelsedag fick han ta emot mer än 150 000 gratulationskort.

Uppmärksamma följare noterade att Moore endast bar tre av sina medaljer och det visade sig att han förlorat sin Defence Medal varpå en ersättningsmedalj snabbt skaffades fram. På Twitter undrade någon om man inte kunde bekosta en montering av medaljerna, vilket auktionshuset Spink & Sons snabbt åtog sig att göra. Original, miniatyrer och släpspänne monterades och överlämnades utan kostnad till den tacksamme kaptenen. Man passade på att montera originalen med brittiska hovmontering.

Halstecknet för Knight Bachelor.

Röster höjdes för att Moore skulle få ett officiellt erkännande och över 800 000 namnunderskrifter samlades in för att han skulle bli riddare. Den 19 maj tillkännagavs att Tom Moore utnämnts till Knight Bachelor, den ursprungliga riddarvärdigheten utan koppling till någon särskild orden, och dagen därpå välkomnades han till slottet Windsor där drottning Elizabeth utdelade riddarslaget. Detta var hennes första offentliga framträdande under pandemin. Med värdigheten följer ett ovalt tecken som bärs om halsen.

Yorkshire Regiment Medal.

Sir Thomas, som han därefter titulerades, utnämndes även till hedersöverste vid Army Foundation College och mottog en medalj från Yorkshire Regiment i vilket hans eget regemente DWR uppgått 2006. Det är denna medalj som han bär på högra sidan av bröstet på bilden ovan. Eftersom den inte är officiell får den inte bäras till uniform eller blandas med officiella utmärkelser, men till civil dräkt kan den bäras till höger. Det kan tilläggas att i Storbritannien så är regementsmedaljer både sällsynta och exklusiva.

Captain Tom sörjs idag och miljoner britter. Hans minne kommer att firas över hela landet och hans liv och gärning kommer att fortsätta att inspirera. Vila i frid.Lämna en kommentar

Under Personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s