Ukrainas ambassadör har förlänats Nordstjärneorden

Foto: Taimi Köster/Regeringskansliet.

Utrikesminister Ann Linde överlämnade idag Kungl. Nordstjärneordens insignier till Ukrainas ambassadör i Sverige herr Andrii Plakhotniuk. Han har på förslag av utrikesdepartementet utnämnts till kommendör av 1. klass av Nordstjärneorden av kung Carl XVI Gustaf. Motiveringen löd:

Med hänsyn till det sätt varpå han vårdar de svensk-ukrainska relationerna under rådande läge.

Det är vanligt att ambassadörer och andra diplomater i Sverige får motta Nordstjärneorden. Det sker dock nästan uteslutande i samband med att de lämnar sina uppdrag efter ett antal års tjänstgöring. Att ambassadören fått motta orden redan nu med särskild motivering utgör en extraordinär vänskapsgest från Sverige till Plakhotniuk och hans hemland.

Insignierna utgörs av ett ordenstecken som bärs i ett gult och blått band om halsen samt en kraschan som bärs på bröstet. Med dem följer ett ordensbrev.

Ambassadören skriver i en kommentar:

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Ukrainas ambassadör har förlänats Nordstjärneorden

  1. Gustav

    Hej Phaleristica! Har du någon information på Gustav III:s oredenstäcken för en Riddare med Stora Korset i briljanter? Den syns nämligen på några av hans porträtt och när jag var på besök i Stockholms slott, i skatkamaren i vintras var den där på utstälning. Men jag kan inte hitta någon annan information om den. Det är ju ett väldigt unikt objäckt. Så i det jag undrar är helt enkelt vet du något om den – Tack din gode vän Gustav

    Gilla

  2. Ping: Ordensprakt på Nobelfesten | Phaleristica

Lämna en kommentar