Ordensprakt på Nobelfesten

Gårdagens Nobelfest var som vanligt en strålande tillställning med stor ordens- och medaljprakt! Det var glädjande att inte bara de kungliga tog bärandet av utmärkelser på allvar. Många representanter för riksdag, regering och andra institutioner bar sina dekorationer snyggt och korrekt. Tidigare har man i dessa kretsar tenderat att ta emot ordnar och medaljer för att sedan lägga dem i byrålådan. Kanske är det Förtjänstutredningens arbete som gjort kunskapen mera spridd.

Nobelstiftelsens ordförande professor Astrid Söderbergh Widding bar H. M. Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band, isländska Falkordens kommendörstecken och franska Hederslegionens riddartecken. Bland pristagarna sågs Jon Fosse med norska Sankt Olavs ordens kommendörstecken och franska Nationalförtjänstordens riddartecken.

Bland gästerna var talmannen Andreas Norlén och riksmarskalken Fredrik Wersäll de mest dekorerade och bar i det närmaste identiska uppsättningar ordnar. Båda tillträdde i september 2018 och har mottagit storkors av de utländska statschefer som avlagt statsbesök i Sverige: italienska Förtjänstorden, tyska Förtjänstorden, spanska Isabella den katolskas orden, Finlands Vita Ros’ orden och nederländska Oranien-Nassauorden. Som brukligt är bars det finska storkorset på hedersplatsen. Endast valet av kraschaner och ordningen på miniatyrspännet skilde de båda herrarna åt, samt givetvis att riksmarskalken bar H. M. Konungens medalj av 12:e storleken i kedja.

Statsminister Ulf Kristersson bar kungens jubileumsminnestecken IV på bröstet. Det gjorde även Ebba Busch och utbildningsminister Johan Pehrson. Utrikesminister Tobias Billström bar därutöver estniska Terra Mariana-korsets ordens storkors, bulgariska Stara Planina-orden om halsen, samt kraschanerna för portugisiska Henrik Sjöfararens orden och jordanska Självständighetsorden. Oppositionens partiledare bar inte dekorationer. Det gjorde däremot riksdagens ålderspresident S-ledamoten Tomas Eneroth som sågs med tyska Förtjänstordens storkors och nederländska Oranien-Nassauordens kommendörstecken.

I övrigt syntes ett antal kungliga medaljer, samt medaljer från Kungl. Patriotiska Sällskapet och olika akademier, samt givetvis utländska ordnar. Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk bar svenska Nordstjärneordens kommendörstecken och kraschan i det blå-gula bandet. Han utnämndes till kommendör av första klassen i juli 2022 innan bandet ändrades tillbaka till svart.

Särskilt roligt var att SVT bjudit in ordensintendenten Christian Thorén att berätta om ordnar och svara på tittarnas frågor. Det inslaget hade kunnat få vara mycket längre. Särskilt som andra inslag om klädsel, etikett behandlades på ett betydligt mindre kvalificerat sätt.

Klädkoden på Nobelbanketten är civil högtidsdräkt vilket innebär frack eller långklänning. Även folkdräkt, prästrock med mera är tillåtna, dock inte uniform. De kungliga adjutanterna utgör dock ett undantag och får numera bära mässdräkt. Tidigare var regeln att adjutanternas klädsel skulle matcha den kungliga personens, men av praktiska och ekonomiska skäl bär de numera mässdräkt.

En fråga som alltid dyker upp i samband med Nobelfesten är om man ska bära sina utmärkelser i originalstorlek eller i miniatyr. Svaret är att båda är tillåtna. Svenska kungliga ordnar och medaljer har traditionellt förlänats endast i originalstorlek och det har därför alltid varit tillåtet att bära dem. Ett elegant alternativ är att istället bära miniatyrer, vilket de kungliga alltid gjort. Till skillnad mot vad som ibland påstås är detta helt korrekt.

Om jag har någon kritik så får den nog riktas mot arrangören. Vissa klassiska, och i min mening omistliga, delar av firandet har på senare år avskaffats. När prisceremonin återupptogs 2022 efter två års uppehåll valde man till exempel att ta bort de svenska och norska flaggorna ovanför Konserthusets scen. Redan 2019 ersattes det vackra N:et på mattan med texten The Nobel Prize i versaler. Den stora fanborg med fanor från olika studentkårer som brukade inledda banketten i Blå hallen har inte heller återkommit efter pandemin.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar