Tronskifte i Danmark

Nu på söndag den 14 januari lämnar drottning Margrethe II över den danska tronen till sin son kronprins Frederik. Kl. 15 kommer han att hyllas som kung Frederik X från Christiansborgs slott. Det sker på dagen 52 år efter drottningens trontillträde. Margrethe II:s abdikation meddelades i hennes traditionella nyårstal och var en överraskning för det danska folket. Drottningen är mycket populär och djupt respekterad både hemma och i utlandet.

Drottning Margrethe II

Drottningen föddes 1940 och är äldsta dotter till dåvarande kronprins Frederik och kronprinsessan Ingrid (dotter till kung Gustaf VI Adolf av Sverige). När fadern uppsteg på tronen som kung Frederik IX den 20 april 1947 utnämndes prinsessan Margrethe till riddare av danska Elefantorden, instiftad 1580 men med rötter tillbaka till 1400-talet. På myndighetsdagen den 16 april 1958 mottog hon även de högsta nordiska ordnarna: svenska Serafimerorden, norska Sankt Olavs orden, Finlands Vita Ros’ orden och isländska Falkorden.

Drottning Margrethe tillträdde tronen vid faderns död den 14 januari 1972. Sitt första statsbesök avlade hon 1973 hos morfadern Gustaf Adolf i Sverige. Inför detta utnämndes även prins Henrik till riddare av Serafimerorden. Gustaf VI Adolf hann inte göra något svarsbesök i Danmark. Han avled den 15 september samma år och efterträddes av Margrethes kusin, Carl XVI Gustaf, som avlade han statsbesök i Danmark den i april 1975. I samband med detta utnämndes han till storkommendör av Dannebrogorden – en mycket exklusiv utmärkelse.

Under sina 50 år på tronen har drottning Margrethe mottagit ett stort antal utländska ordnar. 1979 blev hon den sjunde kvinnan att motta brittiska Strumpebandsorden och 1985 mottog hon spanska Gyllene Skinnets orden. Som prinsessa mottog hon även två ordnar som endast förlänas kvinnor: kejserliga Haft Paykar-orden av shah Mohammad Reza Pahlavi av Iran 1959 och Sankta Olgas och Annas orden av drottning Frederika av Grekland.

Kung Frederik X

Kung Frederik X:s trontillträde på söndag medför ett antal förändringar. Hans födelsedag den 26 maj kommer nu att bli en av Elefantordens tre ordensdagar. Vid dessa dagar bärs ordenstecknet i kedja. De båda andra ordensdagarna är 1 januari och 28 juni (Valdemar Atterdags födelsedag).

Hans monogram kommer att målas på de elefanter som utgör Elefantordens ordentecken och även Dannebrogordens kors kommer att krönas av hans monogram. På de kungliga medaljerna Förtjänstmedaljen (instiftad 1792), Belöningsmedaljen (instiftad 1865) och Ingenio et arti (instiftad 1841) kommer att ha kung Frederiks porträtt på åtsidan.

Sannolikt kommer kung Frederik och drottning Mary inom ett par år avlägga statsbesök i de andra nordiska länderna. Det faktum att både Finland och Island väljer nya presidenter i år innebär att många statsbesök kommer att äga rum de närmsta åren.

SVT sänder tyvärr inte direkt från tronskiftet men ett sammandrag visas kl. 19 (länk).

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar