När och hur bör utmärkelser bäras (2024)

Ur När och hur bör utmärkelser bäras, Kungl. Maj:ts Orden (2024).

Inför nationaldagen har Kungl. Maj:ts Orden publicerat en ny handledning – När och hur bör utmärkelser bäras – fastställd den 28 januari av ordenskansler Svante Lindqvist att gälla från och med den 1 juni. Den innehåller instruktioner för hur svenska ordnar och medaljer ska bäras, i första hand till civil klädsel.

Några stora nyheter är det inte tal om, men den nya bärandehandledningen är mer utförlig och illustrerad med nytagna fotografier. Damers bärande av utmärkelser har fått extra utrymme, vilket är mycket välkommet. Handledningen är indelad i avsnitten Allmänna anvisningar, Högtidsdräkt (ordenskedja, storkors, kommendörstecken, riddartecken), Smoking och Mörk kostym.

Titeln är en blinkning till den klassiska När och hur böra ordnar bäras? av Ernst Areen och Sten Lewenhaupt från 1929 (med omarbetade upplagor 1943 och 1953). Båda var verksamma vid Kungl. Maj:ts Orden.

Allmänna anvisningar

De kungliga riddarordnarna ska även fortsättningsvis ska bäras efter kungens egna medaljer. H. M. Konungens medalj av 12:e storleken ska alltså bäras före ordnarnas kommendörstecken, och H. M. Konungens medalj av 8:e eller 5:e storleken, Litteris et artibus m. fl. ska bäras före ordnarnas riddartecken. Ett alternativ hade varit att återgå till hur ordningen såg ut före 1975 då ordenstecknen bars före de kungliga medaljerna men efter kungliga minnestecken (som av gammal tradition bärs främst).

Den inbördes ordningen mellan riksdagens, regeringens och myndigheternas medaljer framgår inte, men det framhålls att medaljer med kunglig krona traditionellt bärs före medaljer utan krona och att offentliga institutioner har möjlighet att ansöka hos Riksmarskalksämbetet om tillstånd att förse medaljer med kunglig krona.

Högtidsdräkt

Högtidsdräkt, d.v.s. frack eller långklänning, är alltjämt den klädnivå till vilken ordnar i första hand bärs. Denna del är följaktligen det mest utförliga och innehåller detaljerade anvisningarna om hur band och kraschaner ska fästas vid plaggen.

I avsnittet om storkors anges att endast ett bärs enligt prioritetsordningen: svenska, danska, norska, finska, isländska och därefter övriga länders efter deras namn på franska. Samma princip gäller i de övriga nordiska länderna. Stora tilldragelser som t.ex. Nobelfesten eller högtidligheter inom kungahuset har en stor nordisk publik och avsteg från denna princip uppmärksammas. Det hade kunnat framhållas att denna princip inte bara gäller storkors utan även kommendörstecken, riddartecken m. m.

Ett välkommet förtydligande att riddartecken och medaljer på bröstet ska bäras i originalstorlek vid statsceremonier då kungen och/eller drottningen närvarar. Det är alltså fullt tillåtet att bära miniatyrer vid andra icke-statsceremoniella tillfällen även om kungaparet deltar. Att man skulle behöva bära original i kungaparets närvaro är en förhållandevis ny missuppfattning som dessvärre letat sig in i militära reglementen. Kungahuset själva har dock alltid burit miniatyrer.

Ett annat efterlängtat besked är att höjden på ett utmärkelsespänne definierats som den totala höjden av riddartecken/medalj och band. 95 mm för originalstorlek och 40 mm för miniatyr. Detta innebär även en återgång till en äldre och elegantare standard.

Smoking

För min egen redogörelse för utmärkelser till smoking, se detta inlägg.

Handledningen slår fast att till klädkoden smoking bärs som huvudregel en ordensknapp, clips eller rosett för att visa innehav av utmärkelser, men att det numera även är möjligt att bära en utmärkelse i band om halsen eller i rosett invid axeln, samt miniatyrer. Det framgår dock inte när utmärkelser bärs på det sistnämnda sättet. Enligt min mening förutsätter det att arrangören uttryckligen angett på i inbjudan att utmärkelser får bäras.

En naturlig följd av att svenskar nu förlänas de kungliga riddarordnarna hade varit att det blivit tillåtet att även bära en kraschan till smoking. Kungen gjorde det t.ex. vid statsbesöket till Australien 2005. I smokingens hemland Storbritannien har detta varit tillåtet sedan 60 år tillbaka. Såväl kvinnliga som manliga medlemmar av det brittiska kungahuset utnyttjar möjligheten vid särskilda tillfällen. För svensk del skulle det innebära att ordensmottagare på alla nivåer skulle kunna visa sitt innehav till smoking: Kmstk och K1kl med kraschan, K med halstecken, samt R1kl och R med miniatyr av riddartecknet.

Mörk kostym

Handledningen är tydlig med att ett halstecken och utmärkelser på bröstet kan bäras till mörk kostym vid högtidliga tillfällen. Här hade jag gärna tillåtit även en kraschan enligt samma argument som ovan, vilket är tillåtet i t.ex. Finland.

Sammanfattning

Ska jag lämna någon synpunkt vore det möjligtvis att underrubriker, t.ex. för manlig och kvinnlig klädsel, hade underlättat läsningen. Hade även uniformer omfattats av handledningen hade det varit lättare att få en överblick över bärandets ”logik”, men det är fullt förståeligt att fokus ligger på den civila klädseln. Uppdaterade uniformsbestämmelser från Försvarsmakten väntas om inte alltför lång tid.

Den nya handledningen är omfattande och välillustrerad. Den besvarar såväl principiella som praktiska frågor och kommer att vara mycket användbar för de tretton ordensmottagare i som fredags blev de första att motta varsitt tryckt exemplar.

Bärandehandledningen kan läsas i sin helhet här.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar