Johann Georg av Hohenzollern 1932-2016

Prins Johann Georg av Hohenzollern har idag avlidit vid en ålder av 83 år meddelar hovet. Han gifte sig med prinsessan Birgitta av Sverige den 25 maj 1961 och fick med henne tre barn. Prinsen var konstvetare och länge generaldirektör för Bayerns tavelsamlingar.

Birgitta och Johan Georg von Hohenzollern 1961 003

Prinsessan Birgitta och Johann Georg vid bröllopet i Stockholm 1961.

Ett par dagar före vigseln i Stockholm utnämndes han till riddare av Serafimerorden. På dagen för hans begravning kommer hans vapensköld att bäras från Kungliga slottet till Riddarholmskyrkan vars klockor kommer att ringa oavbrutet i en timme i s.k. ”Serafimerringning” varefter vapnet sätts upp i kyrkan. Han innehade även kung Gustaf VI Adolfs minnesmedalj, kung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken I samt kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllopsminnesmedalj.

För sina insatser för konsten tilldelades han förtjänstkorset av 1 kl. av tyska förtjänstorden samt bayerska förtjänstorden.

Med anledning av prinsens bortgång gör kungen följande uttalande:

Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att Prinsessan Birgittas make Prins Johann Georg av Hohenzollern avlidit. Våra tankar går till Prinsessan Birgitta och familjen.

UPPDATERING:

Prins Johann Georgs begravning äger rum lördagen den 12 mars i Hedinger Kirche i Sigmaringen. Serafimerringningen äger rum mellan kl. 12 och 13 och Riddarholmskyrkan är under denna tid öppen för allmänheten.

2 kommentarer

Under Personer

2 svar till “Johann Georg av Hohenzollern 1932-2016

  1. Reblogga detta på jonar242 och kommenterade:
    Snart serafimerringning i Riddarholmskyrkan för avliden riddare…

    Gillad av 1 person

  2. Ping: Drottning Silvia får bayersk förtjänstorden | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s