Jonas Gardell m. fl. får kommunmedalj

Även kommuner delar ut medaljer till sina förtroendevalda, anställda och förtjänta medborgare. I veckorna har Stockholm, Landskrona och Helsingborg tillkännagivit vilka som ska hedras med kommunala medaljer.

Eriksmedaljen (2)

S:t Eriksmedaljen.

S:t Eriksmedaljen är Stockholms stads utmärkelsetecken. Den instiftades 1938 och är den äldsta kommunala medalj som fortfarande delas ut. Medaljens band är speciellt eftersom det är broderat med stjärnor. Formgivaren är ingen mindre än stadshusets arkitekt Ragnar Östberg som också var en av de första mottagarna.

Idag delas medaljen ut till stadens förtroendemän efter 20 år och anställda efter 30 år. Därutöver kan medaljen tilldelas ”förtjänta Stockholmare” vilka 2016 är: Lars Epstein, Hédi Fried, Jonas Gardell, Gudrun Sjödén, Niklas Strömstedt och Ilon Wikland. Medaljen överlämnas på Eriksdagen den 18 maj.

Helsingborgsmedaljen2

Helsingborgsmedaljen.

Helsingborgsmedaljen, instiftad 1949, utdelad för synnerliga insatser för Helsingborg. Även denna medalj är utformad av en lokal arkitekt, Gustav Wilhelmsson Widmark, som prytt den med lokala landmärken som Kärnan och Mariakyrkan. Sedan 1983 utdelas den bara vart tredje år, vilket gör utdelningen särskilt speciell. I år slog nomineringarna rekord. Helsingborgarna hade skickat in 200 namn till kommunfullmäktiges presidium att välja mellan. Det blev i slutändan tio mottagare: Anders Hjelmberg, Lars Holmström, Ulla Ingers, Rune Isaksson, Tomas Nordbäck, Kaj Stenberg, Jerker Swanstein, Kjell-Arne Welin, Marianne Wittgren och Carin Wredström.

Slutligen kommer Landskrona stads hedersmedalj att tillfalla Jonas Hansson som tack för att han bevarat och utvecklat stadens anrika varvsindustri. Medaljen instiftades 1969 och tilldelas årligen en (undantagsvis två eller tre) förtjänta kommuninvånare. Medaljen pryds av stadsvapnet.

Lämna en kommentar

Under Kommunmedaljer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s