Illis quorum till tre kulturarbetare

I torsdags beslutade regeringen att dela ut medaljen Illis quorum meruere labores till tre personer inom kulturområdet. De har alla tre verkat för att lyfta fram arbetarrörelsens historia i Sverige. Medaljens inskription betyder ”åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det” och den delas ut för personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Från pressmeddelandet:

Margareta Biörnstad, arkeolog och tidigare riksantikvarie, tilldelas medaljen i guld av tolfte storleken för hennes betydelsefulla insatser för kulturmiljöarbetet i Sverige och för kulturarvets bevarande runt om i världen.

Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig vid IF Metall, tilldelas medaljen i guld av tolfte storleken för hennes långvariga och omfattande insatser för att främja arbetarkultur och för att uppmärksamma arbetarrörelsens historia.

Museichefen vid Statarmuseet Barbro Franckié tilldelas medaljen i guld av åttonde storleken för hennes mångåriga och betydelsefulla engagemang för arbetarnas historia och för hennes insatser för att lyfta fram och stärka arbetslivsmuseerna.

På senare år har medaljen delats ut alltmer sällan och lokaltidningarna har kastat sig över nyheten. I en intervju i Sydsvenskan beskriver Barbro Franckié medaljen som ”pricken över i för mitt arbetsliv”. En heder som är få förunnad. Senast medaljen delades ut gick den till professor Arne Ljungqvist för sitt antidopningsarbete.

Tidningen får dock en del om bakfoten i sin beskrivning av medaljen. Medaljen, som mycket riktigt instiftades av Gustav III 1785, delades inte ut av kungen utan av Kungl. Maj:t – regeringsorganet där kungen var ordförande och som 1975 ersattes av regeringen. Det är inte heller kulturministern som bestämmer över medaljen, det gör regeringen som helhet, men frågan har beretts i Kulturdepartementet och det är ministern som lämnar över medaljen vid en ceremoni den 12 oktober.

Lämna en kommentar

Under Belöningsmedaljer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s