ICOC uppdaterar sitt ordensregister

internationella-kommissionens-for-riddarordnar-vapen

ICOC:s vapen.

Den internationella kommissionen för riddarordnar (International Commission on Orders of Chivalry, ICOC) har för första gången på sju år uppdaterat sitt register över ordnar. Det täcker ordnar som inte är statsordnar, men som av historiska skäl kan anses ha en annan ställning än rent privata sammanslutningar som kallar sig riddarordnar. Merparten är sådana som f. d. regerande furstehus tagit med sig i exil, s. k. dynastiska ordnar.

Kommissionen är ett privat organ som grundades i Stockholm under en heraldisk konferens 1960. Den var tänkt att bestå av renomerade experter men togs snart över av medlemmar från privata ordnar som såg till att dessa kom med på listan. Först 1999 skedde en uppstramning under den nuvarande ordföranden Pier Felice degli Uberti och ICOC har sedan dess tagit sig ann sin ursprungliga uppgift.

Även om kommissionens principer och slutsatser fortfarande är omstridda så har den genom sin strikt akademiska arbetssätt och sin breda expertis vunnit trovärdighet inom sitt område. Man är öppen med sin historia och förtsätter att ompröva sina slutsatser. Den nya förteckningen är t. ex. aningen mer strikt än tidigare. Endast egentliga ordnar tas med i själva registret. Övriga dekorationer och sammanslutningar tas med i ett tillägg. Annars har jag ännu inte hittat större ändringar, annat än vissa mindre uppdateringar gällande stormästare.

ICOC fortsätter även att knyta till sig kompetens. I sitt arbete har kommissionen fått förstärkning från svenskt håll av statsheraldikern och kammarherren Henrik Klackenberg som blev ledamot förra året. Historiografen vid Kungl. Maj:ts orden Per Nordenvall är ledamot sedan tidigare. Totalt är ett förtiotal kunniga knutna till ICOC varav fem från skandinavien.

Man ska inte överdriva betydelsen av ICOC:s register. En ordensutmärkelses ställning är i praktiken en protokollär fråga, inte en akademisk. I de korridorer där besluten fattas är intresset för f. d. furstehus är mycket lägre än när ICOC grundades. Skandaler och tvister angående tronföljd har inte direkt hjälpt deras sak.

Registret är ändå ett omfattande och hederligt försök att reda ut vad som gäller för många utmärkelser med lång historia som fortfarande förlänas. För det bör man vara tacksam.

Länk till 2016 års register

1 kommentar

Filed under Ordnar

One response to “ICOC uppdaterar sitt ordensregister

  1. Reblogga detta på jonar242 och kommenterade:
    Som Phaleristica noterat så har en ny version av ICOC:s register släppts, och det i samband med bröllopet i det albanska kungahuset. Det finns några nyheter, bl.a. just en tredje albansk orden, men även i appendix ”C.4” för ridderliga sammanslutningar där en kungl. portugisisk förtjänstorden/förtjänstkors nu finns upptagen. Man kan också notera att det delade georgiska kungahuset vars två grenar har sins emellan helt olika ordnar, så är det fortfarande HKH prins Davids ordnar som presenteras, däremot inte HKH prinsessan Annas.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s