Livgardet 500 år

Idag firar Livgardet 500 år. Regementet leder sin historia tillbaka till den 14 januari 1521 då Gustav Vasa valdes till hövitsman i Mora och 16 ”smocke unge karler” utsågs att vara hans livvakt under det kommande upproret mot kung Kristian. Sedan Gustav valts till kung och tågat in i Stockholm på midsommardagen 1523 har Livgardet skyddat kungen och slottet. Dagens organisation Livgardet (LG) bildades år 2000 genom en sammanslagning av Svea livgarde (I 1) och Livgardets dragoner (K 1).

Oräkneliga utmärkelser har tillfallit livgardisterna under deras långa historia. Vid den första förläningen av Kungl. Svärdsorden den 26 september 1748 blev överstelöjtnanten Pehr Pfeiff vid livgardet en av de första riddarna. Överste vid denna tid var kronprins Adolf Fredrik. Efter att livgardet tidigt stöttat Gustav III i 1772 års statskupp mottog underofficerarna kungens revolutionsmedalj av silver att bäras i vitt band. Livgardet deltog dessutom i sjöslaget vid Svensksund som marininfanteri och rorsmän. Där dekorerades bland annat Brita Hagberg, som tagit värvning under falskt namn, med medaljen För tapperhet till sjöss. Mer om henne här.

Livgardet har idag tre förtjänstmedaljer numrerade I, II och III som kan delas ut till person, civil eller militär, som på ett mycket förtjänstfullt (guld) eller förtjänstfullt (silver) sätt utfört tjänst, gärning eller prestation som gagnat Livgardet. Medaljerna kan förses med lagerkrans då de tilldelas för insats av livräddande karaktär och/eller med fara för eget liv.

Svea livgardes förtjänstmedalj

Livgardets förtjänstmedalj I i silver (LGISM).

Denna medalj instiftades 1999 som Svea livgardes och Livgardesbrigadens förtjänstmedalj (SvealivgLivgbrigGM/SM). Den visade lilla riksvapnet med tre kronor, krönt med kunglig krona och omgiven av Serafimerordens kedja. Runt vapnet syns det latinska mottot Possunt nec posse videntur, ‘de gör det till synes omöjliga’. Bandet är gult med en vit rand på vardera sidan vilka på båda sidor åtföljs av ett blått streck. Gult var Svea livgardes traditionsfärg.

Organisationen avvecklades redan den 30 maj 2000 med både mottot och medaljen övertogs av Livgardet som sattes upp den 1 juni. Idag betecknas denna medalj officiellt som Livgardets förtjänstmedalj I (LGIGM/SM). Den delas vanligen ut den 14 januari eller i anslutning till regementets sommarsamling.

Livgardets dragoners förtjänstmedalj

Livgardets förtjänstmedalj II i guld (LGIIGM).

Denna medalj instiftades 1993 som Livgardets dragoners förtjänstmedalj (LGDGM/SM). Den har den ovanliga formen av ett malterserkors med Sveriges tre kronor i mittgloben (och borde därför kanske kallas förtjänstkors istället för medalj). Bandet är blått med vita kantränder. Blått och vitt var Livgardets dragoners traditionsfärger.

Idag betecknas denna medalj officiellt som Livgardets förtjänstmedalj II (LGIIGM/SM). Den delas vanligtvis ut i samband med högtidlighållandet av Livgardets dragoners högtidsdag den 4 december.

Livgardets förtjänstmedalj för internationell utbildningsverksamhet

Livgardets förtjänstmedalj III i guld och silver (LGIIIGM/SM).

Slutligen ska nämnas Livgardets medalj för internationell utbildningsverksamhet eller Livgardets förtjänstmedalj III (LGIIIGM/SM). Denna medalj instiftades 2004 efter att Försvarsmaktens internationella centrum (Swedint) uppgått i Livgardet. Medaljen visar Swedints vapen lagd på en femhörning inom en lagerkrans. Guldmedaljens band är blått med gula ränder och silvermedaljens gult med blå ränder. Något som blivit vanligt för guld- och silvermedaljer.

Läs mer om Livgardets 500-årsjubileum här och lyssna på Vetenskapsradions reportage här.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s