Ny stormästare i Malteserorden

Idag valdes John Dunlap till ny stormästare i Suveräna Malteserorden. Han är den 81:e stormästaren sedan ordens grundande på 1100-talet och den förste att väljas under ordens nya konstitution som fastställdes av påve Fransiskus i september 2022.

John Dunlap är kanadensare och jurist. Han är den förste icke-europeiske stormästaren och dessutom den förste som inte är adlig vilket tidigare varit ett krav. Till skillnad från sina företrädare är den nye stormästaren inte vald på livstid utan för en period om tio år efter vilken han kan väljas om en gång. Vid 85 års ålder måste han frånträda ämbetet. Detta är ett resultat av de reformer som beslutats av påven.

Med valet av Dunlap hoppas många att den sista pusselbiten fallit på plats efter många år av förändringsarbete. 2017 ledde en konflikt till att påven krävde dåvarande stormästaren Matthew Festings avgång. Han efterträddes året därpå av Giacomo dalla Torres som dock avled 2020. Sedan dess har stormästarskapet varit vakant medan man arbetat på den nya konstitutionen.

Malteserorden får sitt namn från Malta som orden styrde fram till 1798 då ön invaderades av Napoleon. Sedan dess har orden haft sitt säte i Rom och utvecklats till en internationell hjälporganisation med nära 14 000 medlemmar världen över. Orden anser sig vara ett internationellt rättssubjekt (”en stat utan territorium”) och har diplomatiska förbindelser med ett hundratal länder. I utbytet med dessa länder behandlas stormästaren protokollärt som statschef.

Att Malteserorden i praktiken är underställd katolska kyrkan och påveämbetet har blivit tydligt under senare år när påven på egen hand fattat flera viktiga beslut gällande orden. Med valet av John Dunlap är förhoppningen att detta kapitel i ordens historia är avslutat och att Malteserorden och dess nya stormästare nu ska kunna fokusera helt på sina humanitära uppgifter.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s