400 000 får Charles III:s kröningsmedalj

En kröningsmedalj kommer att delas ut med anledning av kung Charles III:s och drottning Camillas kröning imorgon i Westminster Abbey. I enlighet med den brittiska traditionen kommer den att delas ut till ett stort antal mottagare, bland annat de som tjänstgjort fem år inom försvaret, polisen eller andra uniformerade kårer

Traditionen att prägla minnesmedaljer över brittiska kröningar har månghundraårig historia. Den första som delades ut att bäras i band instiftades 1902 vid Edvard II:s kröning. Denna kröningsmedalj delades endast ut till de som deltagit vid ceremonin, men vid Georg V:s kröning år 1911 präglades hela 15 000 medaljer som delades ut till utvalda mottagare över hela det brittiska imperiet. Sedan dess har brittiska krönings- och jubileumsmedaljer haft många mottagare.

Vid drottning Elizabeth II:s kröning 1953 delades 130 000 kröningsmedaljer ut. Vid hennes 25-årsregeringsjubileum år 1977 instiftades en jubileumsmedalj som delades ut i 68 000 exemplar. Under 2000-talet firades hennes 50-, 60- och 70-årsregerinsjubiléer med medaljer som samtliga hade över 400 000 mottagare. Britterna är mycket restriktiva med att dela ut och ge bärandetillstånd för medaljer till uniform, så kröningsmedaljen var en brännande het angelägenhet för många britter som tjänstgör i uniform.

Bruket att dela ut medaljer vid regeringsjubileer, kröningar, bröllop med mera var utbrett bland de europeiska furstehusen under 1900-talet. Minnesmedaljerna hade en fördel framför ordnar i det att de enkelt kunde läggas till i medaljspännet och på en kunglig persons uniformsbröst kunde man utläsa vilka firanden han deltagit vid och indirekt vilka band som fanns mellan olika stater och furstehus.

Traditionen fortlever till viss del än idag. Kung Carl XVI Gustaf bär fem jubileumsmedaljer över kungar varav två är svenska (Gustaf V och Gustaf VI Adolf) och tre är norska (Håkon VII, Olav V och Harald V). Detta visar de täta banden mellan länderna. På samma sätt illustreras relationerna mellan Sverige och Storbritannien av att samtliga brittiska kröningsmedaljer burits av svenska kungar och prinsar. Mer om detta nedan.

Brittiska kröningsmedaljer

Den första brittiska kröningsmedaljen delades ut till de som deltagit vid Edvard VII:s kröning 1902. En av dem var den svenske kronprinsen Gustaf (V) som vid sin egen tronbestigning fem år senare skulle välja att inte låta kröna sig. Han bar kung Edvards kröningsmedalj på sitt stora paradspänne med uppåt tjugo kungliga medaljer.

Vid kröningen deltog även kung Edvards brorsdotter prinsessan Margaret av Connaught. Tre år senare skulle hon gifta sig med den svenske tronföljaren prins Gustaf (VI) Adolf och bli känd i Sverige som prinsessan Margareta. 1906 föddes deras förste son prins Gustaf Adolf. Under kröningen bar Margareta en särskild brittisk prinsesskrona som idag finns utställd på Livrustkammaren.

Gustaf Adolf och Margareta, som 1907 blivit kronprins och kronprinsessa, närvarade när kronprinsessans kusin Georg V kröntes 1911. Av allt att döma var det endast de manliga deltagarna som mottog hans kröningsmedalj, däribland kronprins Gustaf Adolf. Det gjorde även hans kammartjänare Oscar Stråhle. Under sina 47 år i kungahusets tjänst, varav 20 som kammartjänare, följde han med på ett stort antal utlandsresor och mottog inte mindre än elva utländska minnesmedaljer som idag förvaras på Livrustkammaren.

En av gästerna vid kröningen var prinsessan Louise av Battenberg. Efter att kronprinsessan Margareta avlidit 1920 gifte Gustaf Adolf om sig med Louise 1923. Vid kröningen av Georg VI 1937 bestod den svenska delegationen av kronprins Gustaf Adolf med kronprinsessan Louise och prins Gustaf Adolf med prinsessan Sibylla. En annan deltagare var kungaparets 11-åriga dotter Elizabeth, sedermera drottning Elizabeth II. Vid de tillfällen hon bar uniform fanns föräldrarnas kröningsmedalj alltid med.

När Elizabeth II själv kröntes 1953 representerades Sverige av prins Bertil. Han mottog kröningsmedaljen och det gjorde även den 4-årige prins Charles. Gustaf VI Adolfs och prins Bertils utmärkelser kan idag beskådas i Ordenssalarna på Stockholms slott. De brittiska kröningsmedaljerna monterades både i original och miniatyr på deras medaljspännen.

På lördagens kröning närvarar kungen och kronprinsessan Victoria och upprätthåller på så vis de mycket gamla och starka banden mellan kungahusen.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “400 000 får Charles III:s kröningsmedalj

  1. Edvard II? Är det inte Edvar VII

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s