Den sista kröningen i Sverige

Idag är det 150 år sedan kung Oscar II och drottning Sophia kröntes i Storkyrkan i Stockholm den 12 maj 1873. Ceremonin förrättades av ärkebiskop Anton Niklas Sundberg som satte kronorna på kungaparets huvuden. Detta skulle bli den sista i raden av svenska kröningar som inleddes redan på 1200-talet.

En tradition som går tillbaka ändra till Gustav Vasas kröning i Uppsala 1528 var att prägla särskilda kröningsmynt av silver som kastades ut bland allmänheten. Denna tradition ägde rum vid Karl XIV Johans kröning 1818 och sista gången vid hans begravning 1844. Därefter beslutade riksdagen att kastpenningarna skulle delas ut under ordnade former och inte kastas ut till folkmassorna. De kallades dock fortfarande för kastpenningar.

Oscar II lät prägla sin kastpenning i 3 500 exemplar. Åtsidan visar kungen med krona, hermelinsmantel och de fyra riddarordnarnas kedjor. Frånsidan visade kungens valspråk. Kastpenningen delades ut till deltagarna vid ceremonin och till olika organisationer, bland annat till riksdagen. Dessa var inte bärbara. Traditionen med bärbara minnestecken skulle inledas först vid Oscar II:s 25-årsregeringsjubileum 1897.

Den 14 maj, två dagar efter kröningen, kom ett så kallat ordensregn med inte mindre än 337 ordensförläningar. Bland de som denna dag mottog utmärkelser kan nämnas skalden Gunnar Wennerberg som blev kommendör med stora korset av Nordstjärneorden, fysikern Anders Ångström som blev kommendör av Vasaorden, oboisten Bror Fredrik Knorring vid Svea livgarde som blev svärdsman, samt August Dahlerus som mottog Serafimermedaljen för sitt arbete som sekreterare i Sällskapet till dygdigt och troget Tjenestefolks belönande.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s