Svärdsorden förlänad för första gången sedan 1974

Den amerikanske försvarsattachén överste Ryan Sweeney har utnämnts till kommendör av Kungl. Svärdsorden. Enligt den amerikanska ambassadens inlägg på sociala medier är detta den första utnämningen sedan 1974.

När en ordensutmärkelse ges till en utländsk diplomat stationerad i Sverige sker det som en vänskapsgest och tack för gott samarbete. Vanligtvis har diplomaten då tjänstgjort tre eller fyra år i Sverige. Ordensgrad utgår från mottagarens diplomatiska eller militära grad.

Från och med 1975 kunde ordnar inte längre förlänas svenskar. Svärdsorden och Vasaorden lades vilande, men Serafimerorden och Nordstjärneorden behölls för att kunna delas ut till utlänningar inom ramen för protokollär ordensutväxling. Till exempel i samband med statsbesök, eller som i detta fall till diplomater. Fram till nu har det dock varit Nordstjärneorden som delats ut i ett blått band med gula kanter. Från och med i år kan dock även Svärdsorden delas ut till militär personal och Nordstjärneorden har återfått sitt svarta band.

För att även svenska medborgare ska kunna motta Svärdsorden krävs att förslag lämnas till Kungl. Maj:ts Orden varefter det behandlas i ordensrådet och skickas till regeringen för godkännande varefter kungen kan fatta beslut om förläning. Eftersom denna ordning är ny har någon förläning ännu inte kunnat ske. När det gäller ordensutmärkelser för protokollära syften räcker det dock med Regeringskansliet lämnar förord. Därför har utländska medborgare ett litet försprång att motta ordnar inom det nya systemet.

Förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän vi får se Svärdsorden förlänas även svenskar.

UPPDATERING (1 oktober): Under statsbesöket i Estland 2–4 maj 2023 fick fyra estniska medborgare Svärdsorden: en kommendör, två riddare av första klassen, en riddare. Dessutom utdelades ett Svärdstecken.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar