”Vad är det för peng du har i ditt halsband?”

Pelle Svanslös

I Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös finns mycket som man inte upptäcker förrän man återvänder till dem som vuxen. Ta t. ex. medaljen som Pelle får efter att ha räddat sin familj undan en eldsvåda: För berömliga gärningar. Det är inte bara påhitt utan en alldeles äkta medalj, instiftad 1832 för den som ”rådigt och modigt räddat en människa i livsfara”.

Medaljen bär kungens porträtt och krona, och delas ut av regeringen. Eller borde delas ut ska man kanske säga. Tyvärr är regeringen dålig på att utnyttja sina medaljer. 1975-2005 delades den ut 17 gånger och inte mer. Ett sätt att se till att fler förtjänta får medalj är att nominera dem. Läser du om ett hjältedåd i tidningen – ta dig då ett par minuter att mejla departementen med ett förslag.

En tallrik grädde är ju inte fel det heller. Men först en rejäl medalj!

Lämna en kommentar

Under Medaljer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s