Snåla inte med medaljerna

380207179

Uppsala kommuns medalj.

Sedan 1947 håller Uppsala kommun en gång om året en middag på Uppsala slott där medaljer och armbandsur delas ut för 25 års anställning. Medaljen instiftades samma år och bär inskriften För gagnelig gärning. Sedan 2015 går det även att välja ett värdebevis som kan lösas in mot konst, konsthantverk, smycken eller en cykel. För att gåvorna skulle vara likvärdiga angavs att värdet skulle motsvara armbandsurets. För närvarande ligger det på 6 000 kr.

Tanken om likvärdighet gällde tydligen inte medaljen. Tvärtom. Sedan 2015 tillverkas den inte längre i guld utan av förgyllt silver. Guldlagret på en förgylld medalj slits så den kan se rätt trist ut efter ett par år. Kommunen sänkte dock sin kostnad från 4 000 till 900 kr. Det kan jämföras med Kungl. Patriotiska sällskapets medaljer som kostar 7 500 – 9 000 kr.

kjerstin_dellert_theater_jubilee_2016

Kerstin Dellert med en förgylld medalj (vänster) och en av guld (höger).

Till Upsala Nya Tidning säger en av de ansvariga för beslutet att man ville spara pengar vilket denne ”i efterhand skäms litet för”. När det uppdagades hur mycket man sparat på de trotjänare som valt medalj var det fler som skämdes och kompensation erbjöds i form av ett gåvokort på 4 000. Flera av mottagarna tog illa vid sig. En socialsekreterare säger till UNT att hon helst tagit emot guldmedaljen från första början.

Att hedra långvarig och trogen tjänst med en medalj eller gåva är en gammal tradition i Sverige. Jag har själv sett stoltheten och tacksamheten hos dem som hedrats på det sättet. En positiv känsla som sprider sig även till kollegor och familj. I det här fallets utbyttes det dock mot sårade känslor och dessutom högre kostnader.

Många arbetsgivare är måna om att det finns något för alla. Det hedrar dem. Redan på 1700-talet erbjöd Patriotiska sällskapet vid sidan av sina medaljer även hattkedjor och snusdosor av silver. Men man får inte glömma bort att det fortfarande finns många som värdesätter en medalj – själva sinnebilden för uppskattning. Den statliga medaljen För nit och redlighet är t. ex. mer populär idag än den var för 40 år sedan. Då valde 2 % den istället för armbandsur. Idag finns ännu fler alternativ men ändå väljer 18 % medaljen.

Uppsala kommun ska nu se över metallen i sina medaljer, och andra arbetsgivare bör ha i åtanke att inte underskatta guldmedaljen – den klassiska hedersbevisningen för långvarig och trogen tjänst.

5 kommentarer

Under Kommunmedaljer

5 svar till “Snåla inte med medaljerna

 1. Det som dessutom är intressant med kommunala fötjänstmedaljer är att de inte räknas som officiella, inte ens halvofficiella. De är inte ens bärbara enligt försvarsmakten till uniform vilket är lite konstigt med tanke på att en kommun faktiskt är en del av det officiella Sverige även om de inte är statliga myndigheter. På något sätt borde KMO och Försvarmakten ta sig en tankeställare. Det är lite absurt att vissa föreningar och organisationers medaljer har högre rang än t ex Stockholms stads Sankt Eriksmedalj.

  Gilla

  • Ja, det är märkligt att de kommunala medaljerna ännu inte inkorporerats i bärandeordningen. Det enda undantaget är ju den s. k. Växjömedaljen från 1838 som fastställdes av Kungl. Maj:t. Jag får gräva i detta och återkomma med ett inlägg i ämnet.

   Gilla

 2. Dag Swenson

  Till Phaleristica:
  Har du en bild på Växjö-medaljen? Min farfarsfar bonden Swen Abrahamsson fick ett exemplar av medaljen för sin insats i Växjö-branden 1843. Han vägrade att ta emot den, då han ansåg att medalj fick hans kor på lantbruksutställningar. Men man infogade den i en snusdosa av silver, som dock stals i mitt föräldrahem på 60-talet.
  Dag Swenson
  daswe@bredband.net

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s