Jubileumsminnestecken med anledning av kungens 50 år på tronen

Idag firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på den svenska tronen. Som vid tidigare kungliga jubileer och högtidsdagar har ett särskilt jubileumsminnestecken tagits fram. När gästerna anlände till Te Deum i Slottskyrkan bar de flesta det nya tecknet på bröstet. Tecknet har delats ut till kungafamiljens medlemmar, anställda vid hovet samt svenska och utländska gäster vid firandet.

Redan i onsdags kunde tidningen Travronden rapportera om en stolt hovslagare som mottagit sitt tecken. I sociala medier har andra mottagare förtjust lagt upp bilder. Till och med Vänsterpartiets partiledare bar sitt tecken i kyrkan.

Jubileumsminnestecknet har en ovanlig form med fem hörn som symboliserar kungens fem decennier på tronen. Det pryds på åtsidan av det porträtt som togs fram till kungens 25-årsjubileum av Ernst Nordin. Ovanför syns fem stjärnor, också de för de fem decennierna, och därunder ett par korslagda grankvistar. Frånsidan visar kungens monogram ritat av Karl-Erik Forsberg, årtalen 1973–2023 samt de fem stjärnorna. En snygg detalj är att monogrammet inte är krönt eftersom själva tecknet är det. Bandet är serafimerblått med fem ränder av guldtråd.

Kungl. Maj:ts Orden har publicerat en beskrivning av tecknet. Där framhålls särskilt de hantverksmässigt utförda detaljerna, till exempel kronans korsglob som filats med hand. Bandet är rakt för herrar och i rosett för damer med snedklippta ändar enligt gammal svensk tradition. Tecknet är tillverkat i förgyllt finsilver av Svenska Medalj AB i Eskilstuna.

Bärbara minnestecken är ett återkommande inslag i kungliga firanden sedan Oscar II delade ut det första vid sitt 25-årsjubileum 1897. Sedan dess har svenska kungar instiftat mellan ett och två tecken. Bland upphovsmännen återfinns framstående formgivare som arkitekten Ivar Tengbom, silversmeden Erik Fleming och skulptören Ernst Nordin.

Kung Carl XVI Gustaf är den förste svenske monark som regerat i 50 år och den förste att dela ut fyra jubileumsminnestecken. Vid en jämförelse mellan dem träder ett mönster fram. De båda som delats ut vid födelsedagar, 50-årsdagen (1996) och 70-årsdagen (2016), är ovala och prydda med det spegelmonogram som togs fram Lennart Askwall 1973. De minnestecken som markerar regeringsjubileer, 40 år (2013) och 50 år (2023), visar kungens porträtt av Ernst Nordin med bladornamentik. De fyra tecknen bärs i olika band.

Kungliga minnestecken är inte bara ett trevligt inslag i festligheterna. De kommer att bäras under lång tid och utgöra en synlig länk till Carl XVI Gustaf. Främst på kungens eget medaljspänne finns Gustaf V:s jubileumsminnestecken II som han tog emot som 2-åring när hans farfars far firade sin 90-årsdag 1948. På samma sätt kommer Carl XVI Gustafs barn och barnbarn att bära hans jubileumsminnestecken och illustrera den kontinuitet mellan generationerna som är monarkins kärna.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar