Utmärkelser till kavaj

Prins Harry med brittiska Victoriaordens kommendörstecken om halsen, tjänstgöringsmedaljen för Afghanistan samt drottning Elizabeths guld- och diamantjubileumsmedaljer på bröstet.

Kan man bära utmärkelser till mörk kostym och kavaj? Frågan har seglat upp de senaste dagarna och visar att det fortfarande finns osäkerhet kring ett något som är fullt tillåtet. En vanlig uppfattning är att utmärkelser endast bärs till uniform eller civil högtidsdräkt. I många länder är det dock sedan lång tid tillbaka vanligt att vid särskilda tillfällen bära utmärkelser till kavaj eller motsvarande kläder på samma nivå. Redan 1987 skrev vice ordenskansler Fredrik Löwenhielm i sin bok Svenska ordnar och medaljer att:

Även i Sverige förekommer det att dekorationer bärs till civil kavaj. Detta tillämpas vid sammankomster, jubiléer och liknande, då det är angeläget att erinra om t ex krigsdeltagande eller en FN-operation. Även vid militära kamratföreningars möten bärs ofta dekorationer till kavaj.

Vid vissa tillfällen kan det alltså vara mycket lämpligt att bära utmärkelser till kavaj. Det kommuniceras i så fall i inbjudan. Begreppet kavaj används här i dess äldre bredare betydelse som inbegriper dagens klädkoder mörk kostym och kavaj samt alla de kläder som omfattas av dem, till exempel klänning, byxdress, folkdräkt med mera.

Sverige hakade på den internationella utvecklingen något sent. Främst eftersom vi inte deltog i världskrigen och inte hade så många krigsveteraner. Efter att svenskar sedan många år deltar i internationella insatser har vi blivit bättre på att uppmärksamma våra utlandsveteraner med medaljer och minnesceremonier. Veterandagen den 29 maj är det bästa exemplet. Även inom föreningslivet upplever jag att det har blivit vanligare att mottagare av förtjänstmedaljer uppmuntras bära dessa till kavaj.

Prins Charles med brittiska Order of Merit om halsen och överiga utmärkelser på bröstet.

Till kavaj bärs utmärkelser i originalstorlek. Dessa placeras i en rad på bröstet ett par centimeter ovanför bröstfickans öppning eller på motsvarande plats. Har man många utmärkelser rekommenderas att de lämnas in för montering så att de sitter prydligt och sliter mindre på kläderna. En orden eller medalj kan bäras om halsen eller i rosett invid axeln. Miniatyrer eller släpspänne bärs inte till kavaj, men till vardags kan man bära en bouton, rosett eller clips i knapphålet. Mer om dessa här.

Dessa regler ansluter till internationell praxis även om detaljer skiljer sig mellan olika länder. I Finland är det till exempel även tillåtet med kraschan. Reglerna gäller i första hand vid offentliga tillställningar. I privata sammanhang kan man givetvis komma överens om att göra på annat sätt, även om det ändå kan finnas en poäng att hålla sig till de etablerade reglerna för att inte skapa förvirring i onödan.

Det finns de som avfärdar alla typer av bestämmelser som onödiga eller godtyckliga. Varför ska man inte få bära sina utmärkelser när man tycker att det passar och på det sätt man själv väljer? Jag menar att enkla, tydliga och gemensamma regler skapar en trygghet som gör att fler blir bekväma med att bära sina välförtjänta utmärkelser. Känner man att man utgör ett unikt specialfall om inte borde underkastas regelverkets begränsningar står det en givetvis fritt att göra precis som man vill utan att riskera åtal eller ens reprimander.

Avslutningsvis så är utmärkelser till kavaj en etablerad tradition. För att ta itu med den osäkerhet som som finns tycker jag att berörda myndigheter och organisationer kunde informera mer i samband med Veterandagen och liknande tillfällen. Veteranförbundets ordförande, tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson, kunde kanske föregå med gott exempel och ta på sig medaljerna till kavajen? Dessutom skulle vi nog behöva en samordning och utökning vad gäller rosetter och clips för vanliga svenska medaljer. Sådana borde kunna användas mycket mer.

1 kommentar

Under Bärande

Ett svar till “Utmärkelser till kavaj

  1. Robin Elfving

    I Finland motsvaras militärernas ”paraduniform” av ”mörk kostym med ordnar”. Rekommendationen är att man bär grå/silverfärgad slips men det går nog med en diskret mörk också. För kraschan gäller högst en till kostym, och för kommendörskors gälle även högst en. (Till fracken högst två).

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar